• 22
 ≫ 

Poznati lanac u Srbiji nije označio meso po novim pravilima: Inspekcija izdala hitno rešenje

 ≫ 

Ministarstvo poljoprivrede uvelo je oznaku "Poreklom iz Srbije" da bi dalo dodatni podsticaj domaćoj proizvodnji mesa

  • 22
Poreklom iz Srbije Foto: Pixabay

Republička veterinarska inspekcija utvrdila je tokom kontrole primene novog obeležja za meso i mesne proizvode "Poreklom iz Srbije", nesprovođenje propisa novog Pravilnika o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane koji je stupio na snagu 1.04.2022.

Zbog izostanka primene novog obeležja za meso i mesne proizvode koji sadrže najmanje 50% glavne sirovine poreklom iz Srbije, jednom maloprodajnom lancu prodavnica izdato je, od strane veterinarske inspekcije, Rešenje po kome se obavezuju da sve proizvode, u skladu sa propisima novog Pravilnika, obeleže sa oznakom "Poreklom iz Srbije".

Podsetimo, Ministarstvo poljoprivrede uvelo je oznaku "Poreklom iz Srbije" da bi dalo dodatni podsticaj domaćoj proizvodnji mesa u skladu sa predlogom poljoprivrednika, a zahvaljujući ovoj meri i kupci će imati jasan uvid o poreklu proizvoda koji kupuju.

Obaveza proizvođača mesa i mesnih preprađevina jeste da prodavcu dostavi izjavu kojom garantuje da je njegov proizvod u skladu sa propisima i da može da se obeleži grafičkom oznakom "Proizvedeno u Srbiji", a da prodavac to jasno mora da istakne na mestu gde se prodaju ti proizvodi u njegovom objektu ili u vitrinama u kojima su izloženi.

Srbija ima zakon protiv genetski modifikovanih organizama (GMO) koji izričito zabranjuje promet stočne hrane koja sadrži GMO, kao i takvog mesa i hrane za ljude.

Ova odluka treba da pomogne ne samo potrošačima, već i domaćim proizvođačima stočne hrane, mesa, mesnih proizvoda i klaničnoj industriji.

Video: Znate li šta zapravo znače datumi na namirnicama?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goca

    6. april 2022 | 16:52

    U ideji nije ni jedan proizvod obelezen . ZASTO

  • Milovan

    6. april 2022 | 18:16

    Još gori su Maxi i neki koji obeležavaju da je meso iz Srbije a uvoze ga preko domaćih proizvodjaca koji ga deklarišu kao naše domaće…

  • Zoki

    6. april 2022 | 19:19

    50% meso a 50% praškovi i hemija...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>