• 4

Ukrajina u problemu: "Nema kapacitet za skladištenje žitarica, čak ni za ovogodišnju žetvu"

Ta zemlja je peti najveći svetski izvoznik pšenice i među prva tri izvoznika kukuruza, ječma i suncokreta

  • 4
Ukrajina pšenica Foto: Shutterstock

Ukrajina nema dovoljne kapacitete za skladištenje žitarica, čak ni za ovogodišnju smanjenu žetvu, jer je suočena s problemom da izveze postojeće zalihe iz skladišta nakon napada Rusije, objavio je danas Svetski program za hranu Ujedinjenih nacija.

Jakob Kern, koordinator Svetskog programa za hranu u Ukrajini - nadležan za vanredne situacije - procenjuje da 20 odsto zasejanih površina u Ukrajini neće biti požnjevo u julu i da će površine prolećne setve biti za oko trećinu manja nego inače, prenosi Rojters.

Ukrajina je peti najveći svetski izvoznik pšenice i među prva tri izvoznika kukuruza, ječma i suncokreta. Njena proizvodnja pšenice u 2021. iznosila je oko 40 miliona tona, a proizvodnja preostale pomenute poljoprivredne kulture je bila 50 miliona tona.

Veliki problem ove godine je izvoz postojećih zaliha žitarica, kako bi se obezbedili kapaciteti za skladištenje žetve 2022. i generisao novac za kupovinu semena i đubriva za sledeću sezonu setve, rekao je Kern putem video linka iz Ukrajine, na brifingu za medije u Ženevi.

On je naveo, pozivajući se na podatke Ministarstva poljoprivrede te zemlje, da je Ukrajina izvozila skoro sve svoje žitarice i uljarice, oko 6 miliona tona mesečno - preko morskih luka koje su sada blokirane zbog sukoba.

Video: Skupocene ovčice koje su proglašene za najslađe na svetu: Jedna košta i do 25 hiljada evra

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Realista

    19. april 2022 | 18:25

    Neće se u Ukrajini upaliti ni traktor ni kombajn, nafta im je ili uništena ili u tenkovima.

  • Suri

    20. april 2022 | 00:38

    Lepo ako nema kapacitet za skladistenje zitarica neka ih preda Englezima taman da plati za oruzje koje su im poslali, valjda onaj glumac zna da nema ni kod babe za dzabe. Glumac narucuje oruzje u enormnim kolicinama od zapadnih "Prijateljskih drzava" kao da je u kafani i mlati pivo, nikako da shvati da ce stici konobar da mu naplati svaku kriglu.

  • Znaci

    19. april 2022 | 18:03

    Sve puno ko sipak 😋

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>