• 5

"Domaća jagoda iz Grčku, cena 250 dinara": Da li biste poverovali ovom prodavcu

Domaće i sveže ubrane, direktno iz Grčke…

  • 5
Zaštita potrošača, cena jagoda Foto: Nikola Tomić, Shutterstock

Izvoz zamrznute maline, zbog post-kovida i ukrajinske krize, značajno je opao u poslednje dve godine, upozorila je Grupacija proizvođača svežeg i zamrznutog voća i povrća Privredne komore Srbije.

Tako je u januaru ove godine izvezeno 5,570 tona, što je manje za oko 30 odsto u odnosu na januar 2021, kada je izvezeno 7.930 tona.

Takođe, poređenja izvoza tokom prva dva meseca 2020, 2021. i 2022. godine svedoče o nastavku trenda smanjenja izvezenih količina. Zamrznuta jagoda, čija je berba počela u nekim zemljama EU, poput Grčke i Španije je solidnog roda, sa cenama sličnim prošlogodišnjim.

Predviđanja su da će manja prodaja svežeg voća u istočnoj Evropi u daljem toku berbe dovesti do blagog pada cena zamrznute jagode.

I pored rata u Ukrajini, izveštaji iz te zemlje govore da je obrađeno oko 10 odsto više voćnjaka u odnosu na prošlu godinu i da se očekuje solidna berba.

U Srbiji se ovih dana jedu najviše jagode iz Grčke, cena im je šarenolika, ali je ipak zanimljiv način jednog prodavca da privuče kupce. On je naime napisao na svojoj tezgi da su jagode "domaće, iz Grčke", a prodaje ih po ceni  od 250 dinara.

Video: Jazavičar svaki dan pojede po neku voćku: Njemu je zdravlje na prvom mestu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>