• 0

"Setvu privodimo kraju, biće oko sedam miliona tona kukuruza"

U Srbiji je posejano oko 620.000 hektara pšenice

  • 0
Kukuruzno brašno Foto: Shutterstock

Na panelu „Svetska kriza i tržište hrane u Srbiji”, bilo je reči o stanju u našoj zemlji po pitanju setve pšenice i kukuruza, kao i izvoza za Rusiju.

„Velike kompanije, poput MK Group su na vreme nabavile deo repromaterijala za ovu godinu”, istakao je Miloš Mijović, direktor MK Agriculture i dodao da MK Group, u sklopu MK Farming divizije, obrađuje 12.500 ha i uzgaja kukuruz, pšenicu, šećernu repu, soju, semenske useve i povrće.

„U Srbiji je posejano oko 620.000 hektara pšenice, što je pet odsto više u odnosu na prošlu godinu. Prognozirani rod je oko tri miliona tona pšenice, a domaće potrebe su oko 1.700.000 tona. Očekujemo i setvu kukuruza na površinama od oko 950.000 hektara. Procene su da će srpski agrar proizvesti oko sedam miliona tona kukuruza“, naglasio je direktor MK Agriculture.

Mijović je istakao da je stanje useva na njivama solidno: „Ozime kulture su u dobrom stanju, a setva jarih kultura se privodi kraju. Tokom zimskih meseci na našim lokacijama smo imali tri puta manje padavina od višegodišnjeg proseka, tako da je palo svega 30 l kiše. To je uticalo da, setvu jarih kultura, koja je inače kasnila zbog niskih temperatura u martu, započnemo u suvom zemljištu. Međutim, iako su količine padavina u poslednje dve, tri nedelje bile nedovoljne, ipak su pozitivno uticale na rast i razvoj biljaka“.

Kada je u pitanju izvoz robe na tržište Rusije, koje je značajno za MK Agriculture, situacija jeste otežana pre svega zbog dužeg transporta.

„Na rusko tržište izvozimo sveže jabuke iz naše kompanije Agrounije, kao i Flora program smrznutog voća i povrća. Poslednjih godina napravili smo značajan iskorak u plasmanu robe na inostrana tržišta, a izdvojio bih izvoz na Bliski istok i Severnu Afriku. Posebno bih se zahvalio Privrednoj komori Srbije u na čelu sa Markom Čadežom na podršci u širenju na nova tržišta za srpske proizvode“, rekao je Mijović.

Video: Šta je nateralo kompanije da se povuku sa tržišta Rusije? Korporativna odgovornost ili nešto drugo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>