• 0

Porodica sa žigom Čuvarkuća raste: "Ako kupite domaće, ostaje nam tri dinara više u budžetu"

I male vojvođanske firme nalaze svoj put do potrošača, proizvodeći kvalitetno meso

  • 0
Svinjski file, recept meso

Foto: Shutterstock

Porodica Čuvarkuća, tačnije domaćih proizvoda sa tim žigom, nastavlja da raste.

Super Vero, koji od prvog dana podržava projekat Stvarano u Srbiji, kandidovaće za žig Čuvarkuću čitav niz proizvoda, a najpre određene kategorije pakovanog mesa i mlečnih proizvoda malih proizvođača sa kojima sarađuje, najavljeno je nedavno, prilikom promocije akcije u tom trgovinskom lancu na Novom Beogradu.

- U vreme praznika posebno je važno da naglasimo značaj kupovine domaćih proizvoda, jer kupujući čuvarkuću, trostruko više sredstava ostaje u budžetu. Slikovito rečeno, tri dinara ostaje više u Srbiji kada kupimo Čuvarkuću, a jedan dinar kada se odlučimo za neki drugi proizvod. Od ta tri dinara razlike finansira se naše školstvo, zdravstvo… - objasnio je Žarko Malinović sekretar Udruženja za trgovinu PKS, koji je obavio pretprazničnu kupovinu čuvarkuća.

Kako je istakao, žig Čuvarkuća nije samo znak porekla nego je i potvrda kvaliteta, a o proizvodima sude eksperti iz naučne zajednice, koji analiziraju poreklo, sastav i kvalitet, na osnovu čega odlučuje Savet za dodelu žiga.

Ovaj projekat, dodaju iz Privredne komore Srbije, "nije trenutna potreba da se promovišu domaći proizvodi, nego je dugoročna strategija unapređenja svesti potrošača da kupovinom kvalitetnih domaćih proizvoda jačaju ekonomiju zemlje".

- Nama je veoma važno što mali proizvođač, i sa Peštera i sa Stare planine, ima mogućnost da svoje proizvode ponudi velikom tržištu Beograda kroz jedan ovako organizovan sistem i u saradnji sa stabilnim, dugoročnim partnerom kao što je Super Vero, jer mu to daje sigurnost da može da nastavi da se bavi primarnom poljoprivrednom proizvodnjom, planira poslovanje i plasman - ukazao je Malinović.

Čuvarkuca

Marko Čadež / Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Grčki trgovinski lanac Super Vero podržava male proizvođače iz Srbije i sa ponosom ističe srpske proizvode - rekao je generalni drektor Veropulosa za Srbiju, Mark Ernest Garofani.

Dodaje da je u prodajnim objektima ovog lanca oko 95 odsto svežih proizvoda iz Srbije.

Ivan Franelić iz mesare Ramez, koja je dobavljač crvenog mesa za lanac Super Vero, ukazao je na značaj saradnje malih firmi sa velikim trgovinskim lancima, kao ozbiljno organizovanim sistemima. "Mi smo karika između proizvođača hrane u Srbiji i oslanjamo se na male farme na teritoriji Banata, Bačke i Srema, koje imaju kvalitetno meso i kontinuiranu proizvodnju", kaže.

Video: Blago povećana potražnja za namirnicama, trgovci kažu da robe ima dovoljno

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>