• 0

Nestvaran prizor crvenih polja: Ovako se dobija čili koji kasnije "putuje" svetom

Ljuta paprika je važan sastojak u bangladeškoj kuhinji

  • 0
Radnici u Bangladešu razvrstavaju čili Foto: Sikder Mesbahuddin Ahmed/Solent News & Photo Agency / Solent News / Profimedia

Radnici suše čili paprike u Bogri, velikom gradu u Bangladešu. To je prizor koji je njima verovatno svakidašnji, ali koji ostale ljubitelje ljute namirnice i prirode - ostavlja "bez daha".

Jarko crvena polja zaista izgledaju impresivno, posebno imajući u vidu da je proizvodnja čilija glavna industrija u Bogri, komercijalnom centru od oko pola miliona ljudi. To svakako znači da ih nema malo.

Čili je, inače, važan sastojak u bangladeškoj kuhinji. Ali, kako izgleda sam proces?

Radnici ručno beru i sortiraju crvene čili papričice. Jednom ubrana, paprika se suši na suncu i koristi se cela ili mlevena u prah. Čili ne samo da daje specifičan, pikantan ukus jelima, već pomaže i u ubijanju bakterija.

Iako nam ove fotografije dolaze iz Bangladeša, treba istaći da ta zemlja nije lider u proizvodnji i izvozu. Prve pozicije zauzimaju Indija, Pakistan, Kina i Turska, iako bi mnogi možda pomislili prvo na Meksiko.

Čili papričica možda nije naširoko popularna, ali ima svoju nišu. Samo Indija i Pakistan, na svetskom planu, kombinovano proizvode čak 64% čilija. Ukupno, godišnje se proizvede oko 5 miliona tona čilija godišnje.

I sari ima svoju priču

Šarena tkanina suši se na jakom suncu stvarajući kolaž od jarkih boja. Ovaj materijal služi za izradu sarija, tradicionalne ženske odeće u Bangladešu.

Video: Kako se pravi sedalica vredna minimum 3.000 dinara: Red milovanja vune, red vode i sapuna

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>