• 12

Glavno pitanje je gde će završiti jeftine jabuke iz Poljske? Za tonu ima daju 120 evra

Farmeri tvrde da su pred bankrotom zbog ukrajinske krize i pada izvoza

  • 12
Kupina, malina, jabuka Foto: Shutterstock

"Iza naših leđa je tona jabuka, koje koštaju oko 120 evra, što je oko deset evrocenti za kilogram. U prodavnici, ove iste jabuke prodaju se za 0,75 evra", upozorili su nedavno proizvođači u Poljskoj, kada su u znak revolta ispred zgrade Ministarstva poljoprivrede istovarili šlepere s jabukama.

Ogorčeni predstavnici poljskog nacionalnog udruženja poljoprivrednika, Agrounija, tvrde da je situacija na otkupnom tržištu jabuka tragična i da su proizvođači na ivici bankrota, a da ta država ne čini mnogo da im olakša težak položaj.

Jasno je da proizvođači voća u istočnoj Evropi na svojoj koži već osećaju teške posledice krize u Ukrajini, što će sigurno iskusiti i srpski voćari, godinama pretežno oslonjeni na rusko tržište, piše Politika.

Poljaci navode da nisu u mogućnosti da prodaju rod zbog embarga na izvoz jabuka u Belorusiju. Voće mogu da predaju na sabirnom mestu ili ga prodaju direktno prodavnicama, ali za cenu od svega 0,13 evra.

Uz trošak proizvodnje od 0,32 evra, mnogi su već sada na ivici bankrota i napuštaju svoja imanja, objavio je poljski specijalizovani portal "Farmer". Sada je glavno pitanje gde će završiti jeftine jabuke iz Poljske, koja je nacionalni simbol te zemlje i godinama im donosi veliki profite?

Kako će se u novim okolnostima snaći srpski proizvođači i da li postoji plan B za srpsku jabuku u situacija kada niko ne može da pretpostavi kako će se kriza u Ukrajini dalje razvijati.

- Poljska proizvodi mnogo ovog voća, oko četiri miliona tona. To je velika količina, skoro dvostruko veća nego u Italiji. Smatram da su već morali da urade analize i dođu do toga koje su im granice u proizvodnji - kaže za "Politiku" profesor Zoran Keserović, jedan od vodećih domaćih stručnjaka za voćarstvo.

jabuke Foto: Rina

Prema njegovim rečima, Poljska ima i lošu strukturu sortimenta, jer na plantažama oko 60 do 70 odsto jabuka čini ajdared. Kada je reč o Srbiji i kada je počeo izvoz, više od 90 procenata jabuke je otpremano u Rusiju, a sada se to smanjilo na oko 80 odsto.

Keserović napominje da i uvoz ovog voća polako pada, sa 79.000 tona u 2015. na oko 20.000 tona, prošle godine.

Video: Skupocene ovčice koje su proglašene za najslađe na svetu: Jedna košta i do 25 hiljada evra

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 534

    26. april 2022 | 10:04

    Pa bitnije im je da postave nuklearne rakete i pošalju pešadiju na ruse. Neka ih izvezu u Ameriku.

  • Lapovo

    26. april 2022 | 10:10

    Vidite sa onom matorom drtinom mozda vam on otkupi , kad zna da vas podeva i huska . Mnogo ste plitki dozovite se pameti .

  • Xy

    26. april 2022 | 10:06

    Hoćete da ratujete, a niste u stanju da prodate jabuke. Šta bi se desilo daa zaratite?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>