• 9

Kriza kakvu svet ne pamti: Francuska bez ulja, u Tunisu prazne pekare

Fotografije sve govore...

  • 9
Tunis nestašica hleba

Foto: Profimedia/Mahjoub Yassine/ddp USA

Svetska kriza je uzela maha, a građani nedeljama i mesecima unazad trpe te posledice - koje su nezapamćenih razmera.

Pre svega, hrana je drastično poskupela, najviše u nekoliko poslednjih decenija, pri čemu uporne nestašice važnih sirovina predstavljaju gorući problem.

Prethodno smo pisali o tome koliko Egipat trpi zbog poremećaja sa pšenicom, ali i o tome da Nemačka "muku muči" sa uljem. Naime, rekordni skok cena životnih namirnica ozbiljno je zabrinuo sve potrošače u Nemačkoj.

Od nedavno, rafovi na kojima su stajale veće količine ulja, šećera, brašna i testenine - potpuno su prazni. Usled ukrajinske krize, stopa inflacije je dostigla čak 7,6 odsto, a reporterka Telegraf Biznisa obišla je nekoliko trgovinskih lanaca.

Na fotografiji ispod možete videti kakvo je stanje u Francuskoj, po pitanju ulja.

Tunis nestašica hleba

Foto: Profimedia/Mathieu Thomasset/AFP

Kako se navodi, mnogi proizvodi nisu dostupni u delu gde stoje suncokretovo i repično ulje, u jednom marketu. Kupci su napravili zalihe iz straha od nadolazeće nestašice.

Dana 26. aprila, i u Tunisu su zabeležene sumorne fotografije.

Kriza hleba u Tunisu se nastavlja, a Sindikat pekara poziva vladu da obezbedi brašno i griz, kako bi građani mogli da dođu do hleba.

Podsećamo, i u Crnoj Gori se već neko vreme priča o poskupljenjima hleba, a to bi ovaj put možda moglo da bude izbegnuto, jer je Srbija obezbedila brašno za CG po nižim cenama.

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • J...

    27. april 2022 | 15:23

    Zao mi je tunisa i ostalih koji nemaju brasno, a nacisti nek gladuju!!!sve su ovo zakuvali oni sa amerikom na celu!glupa evropa

  • Trangefranger

    27. april 2022 | 15:35

    Нешто ме заболе за француску🤣

  • Bradonja

    27. april 2022 | 15:15

    Aman ljudi, dokle više.. Nemačka je puna svega kao ranije, sem sto se ulje i brašno brzo pokupi.. Ljudi, ima svega, cene jesu skočile, ali su skočile svuda ne samo ovde, zašto pokušavate veštačkim putem da napravite krizu većom nego što jeste..

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>