• 0

Znate li da čuvena Nutela ima svog pretka? Ovako je nastao famozni delikates sa lešnikom

Jedna pralina koja se dobija od čuvene lešnik-paste obično je umotana u tanku srebrnu, zlatnu ili obojenu aluminijumsku foliju

  • 0
Italija čokolada gianduiotto chocolate Foto: Shutterstock

Iz Italije, tačnije iz kompanije Ferrero, dolazi nam slavni čokoladni namaz Nutela (Nutella), lansiran davne 1964. godine.

Međutim, iako deluje da mu je istorija neverovatno duga - za takav tip namaza - i da ne možemo "ići dalje unazad", to ipak nije tačno.

Da li ste čuli za namaz đanduja (it. gianduja)? Smatra se pretečom Nutele, a nastao je u Torinu, kao homogena mešavina čokolade sa 30% paste od lešnika. Bilo je to u vreme između 1796. i 1814. godine.

Đanduja se pravi u "običnoj" i mlečnoj verziji.

Sve je počelo kada je Napoleon 1806. nametnuo tzv. kontinentalnu blokadu, sa ciljem da dovede Englesku do ekonomske propasti. Drugim rečima, sprečio je da roba iz Britanije uđe u evropske luke pod francuskom kontrolom, što je opteretilo zalihe kakaoa.

Italija čokolada gianduiotto chocolate Foto: Shutterstock

Potom se čokolater iz Torina, Michele Prochet, dosetio da čokoladu pomeša sa lešnicima - u nedostatku dovoljne količine kakao zrna, a lešnike je našao na brdu Langhe, južno od grada.

Tako je od dobijene baze - đanduje, 1852. godine nastala vrhunska poslastica Gianduiotto. Nutela se, inače, izvorno zvala Pasta Gianduja, a ostalo je istorija...

Regija Pijemont smatra se "kraljem italijanske čokolade", a popularnost renomiranih italijanskih zanatskih čokolada ne jenjava, posebno među lokalnim stanovništvom. Namaz je toliko čuven da ga mnogi konzumiraju za doručak, uz espreso, i/ili posle obroka, uz grickalice i aperitive.

Jedna pralina koja se dobija od ove paste obično je umotana u tanku srebrnu, zlatnu ili obojenu aluminijumsku foliju.

Video: Čokoladna krofna ide u zaborav: Oko 110 evra vam treba da doživite zlaćanu eksploziju u ustima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>