• 3

Čim se uprljaju, mladi vraćaju kecelju: Ljuboje je znao da napravi čak 400 tepsija bureka u danu

Kaže da procedura pravljenja bureka nije komplikovana, ali da posao, ipak, mora da se voli kako bi se obavljao dugi niz godina

  • 3
Ljuboje Smolović

Foto: RINA

Budućnost omiljenog srpskog doručka, masnog bureka, mogla bi u nekim narednim godinama biti veoma upitna, jer je sve manje mladih koji se odlučuju da "zavrnu rukave" i isprljaju ruke brašnom, uljem i mesom.

Iako je plata dobra, u prestonici i oko 1.000 evra, sve je uzalud. Čast ovog specijaliteta najčešće brani stara garda, skoro pred penzijom.

Čačanin Ljuboje Smolović vrhunski je majstor svog zanata, ispod njegove ruke do sada je izašlo na hiljade vrućih bureka i specijalizovao se samo za njegovo pravljenje.

Takvih kao on, danas je malo.

- Po meni, sve drugo sem bureka je dosta teže praviti jer onaj koji pravi peciva, mora da radi čitavu noć. Za burek, ustaneš malo ranije, oko tri sata, treba da se zamesi testo, zatim odstoji u zavisnosti od temperature da upije masnoću kako bi posle moglo da se baca i razvuče u tanke korice. Veliki giganti u našoj oblasti, nekada su obučavali po 10 mladih pekara od kojih je nekolicina ostajala u poslu i dobijala titulu majstora, danas bar u našem gradu možeš na prste da ih nabrojiš - Ljuboje.

Ovim poslom se bavi godinama unazad i kao svršeni srednjoškolac krenuo je stopama svog oca, zaposlivši se tada kao pripravnik u pravljenju testa. Odmah je znao da je to njegova budućnost, a pekarska uniforma postala je sastavni deo njegovog života sve do danas.

"Kao na malo kom mestu, svidelo mi se u pekari tada samo iz jednog razloga: redovna plata; verovatno sam zbog toga ovaj posao i zavoleo, imao sam od koga da naučim. Nakon dugog niza godina koje sam proveo u proizvodnji, shvatio sam da je najbolja stvar u pekarstvu praviti burek - rekao je ovaj majstor.

Ljuboje kaže da procedura pravljenja bureka nije komplikovana, ali da posao, ipak, mora da se voli kako bi se obavljao dugi niz godina.

- Mladi ljudi vrlo lako odustanu od toga da postanu buregdžije, jer pored radnog vremena koje traje nekada i po 12 sati, dok ne steknu znanje da burek prave na taktiku i umeće umesto na snagu, dok to shvate, već su vratili kecelju i krenuli na vrata - priča ovaj Čačanin.

Neka norma koja je prosečna jeste da se napravi devet tepsija za sat vremena, što znači da se u jednoj smeni koja traje deset sati napravi - i do 90 tepsija.

- Ja kada sam bio u punoj snazi, ne gledajući na sat koliko radim, pravio sam i do 400 tepsija dnevno kada se burek izvozio za Nemačku i druge zemlje - priseća se Ljuboje i otkirva male tajne velikih majstora u spremanju ovog specijaliteta.

- Koru moraš da bacaš sve dok je toliko ne istanjiš da bude kao list papira. Svaki novopečeni, majstor misli da je dovoljno dva puta da testo baciš i to postaje burek, ako hoćeš da napraviš dobar produkt moraš da se pomučiš. Burek ne sme da ima težinu, već tankoću - zaključuje.

Video: Svinjska mast sada je postala vruća roba za kojom vlada ogromna potražnja

(Telegraf Biznis/Rina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vuk

    9. maj 2022 | 14:16

    Da, mladi neradnici, mamina i tatina deca, najlenja smo nacija!!!

  • Marko

    9. maj 2022 | 13:32

    Svaka čast čoveku, ali dobar burek se ne pravi u Čačku, već u Nišu,Niš svetski priznat kao grad u kome se pravi najbolji burek, čak bolji i od onog u turskoj ili bosni..

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>