• 0

Zvezdana, Miljana i Đurđa daju više mleka slušajući narodnjake: Mitrovići uspešno šire stočni fond

Porodica iz sela Rajkovac postavila je radio u štalu i ostala u čudu zbog efekta koji muzika ima na krave

  • 0
Krave mleko muzika Rajkovac Foto: RINA

Mnoga naučna istraživanja su dokazala da krave daju više mleka kada slušaju muziku, a Jelena i Radovan Mitrović iz sela Rajkovac kod Topole, ovaj naučni fenomen su dokazali i u svojoj štali gde se nedaleko od ulaznih vrata nalazi radio.

Ipak, kako kažu, njihove ljubimice ne reaguju baš na svaku vrstu muzike, već samo na narodnu.

- Muzika smiruje krave, opuštenije su, mirnije na muži i daju više mleka. Ubacili smo radio odavno, noću ne svira, samo preko dana. Uglavnom je repertoar narodna muzika jer i mi to slušamo, pa što ne bi i one; kad smo mi raspoloženi, to osećaju i krave pa su i one mirnije - kaže Jelena.

Štala u domaćinstvu Mitrovića drugačija je od ostalih i po još jednom detalju.

Naime, sve njihove krave imaju imena i to ne bilo kakva, već osmišljena u posebnim situacijama i drugačija nego inače - kumovala im je Jelena.

- Zvezdana je dobila ime kada je Zvezda igrala utakmicu. Pozvala sam sina da pomogne jer se telila krava, rekao je "majko ne mogu, igra Zvezda", i kada je na svet stiglo žensko tele ja sam joj dala ime Zvezdana. Par dana nakon nje otelila se i druga, ja sam se tome obradovala, pa sam joj od milošte dala ime Miljana. Tu je Šarulja, Đurđa koja se rodila na Đurđevdan, Rujka, Jelka. Nedavno smo dobili i tri nova člana pa smo im dali imena Cana, Jana i Sara - priča nam domaćica.

I dok mnogi odustaju od sela i stočarske proizvodnje, ova porodica složno i sa mnogo rada širi svoje objekte i uvećava stočni fond. Ne žale se i kažu da od rada na selu može da se živi, očekuju još veću pomoć države pa će im onda sve biti lakše.

- Oko tri godine smo intenzivnije u ovom poslu, mada je poljoprivreda oduvek bila jedna od glavnih delatnosti u našoj porodici. Supruga i ja nismo zaposleni pa sve slobodno vreme smo posvetili odgoju životinja i radu na imanju. Oko krava ima obaveza, tri puta na dan se muzu, hranimo mladu telad, moramo nabaviti svu hranu za njih i pripremiti na njivi. Mleko predajemo i cena je solidna, ali može biti i bolja. Koristimo i subvencije, one nam dosta znače i ako bi bile veće, sigurno bismo povećali broj grla i ostali i dalje u ovom poslu - kaže Jelenin suprug Radovan.

Video: Skupocene ovčice koje su proglašene za najslađe na svetu: Jedna košta i do 25 hiljada evra

(Telegraf Biznis/Rina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>