• 11
 ≫ 

Dnevnica do 50 evra, ali Srbi neće "u maline": Mesec dana pred berbu nema radnika

 ≫ 

"Sve je teže naći dobrog berača", napominje jedan malinar

  • 11
maline

Foto: Rina

Berba malina počinje za mesec dana, a društevne mreže prepune su oglasa u kojima se traže sezonski radnici koji za dvadesetak dana berbe, prema rečima malinara, mogu da zarade i direktorsku platu.

Nude se dnevnice od 3.000 do 6.000 dinara, uz smeštaj i hranu.

Spretniji berači se sa vlasnikom dogovaraju o zaradi po ubranom kilogramu, pa njihova zarada zavisi od umeća, brzine ruku i od toga koliko ko može da podnese rad na visokim temperaturama. Novac dobijen iz ove nadnice nije mali, ali je svaki dinar teško zarađen, stoga je iz godine u godinu sve manje zainteresovanih pojedinaca koji su raspoloženi da "idu u maline".

- Dobar berač dnevno može da nabere od 80 do 100 kilogarama i nikad mi nije žao da dobro platim dobrog radnika. Zadovoljni su oni, a zadovoljni i mi. Ko ima manje plantaže može da obere maline u krugu porodice, a a veći zasadi zahtevaju angažovanje radne snage. Sve je teže naći dobrog radnika, to postaje sve veći problem - kaže malinar Dragoš Luković iz Arilja.

Imajući u vidu da zainteresovanost za srpsku malinu na evropskom i svetskom tržištu nikad nije bila veća, kao i da se očekuje da otkupna cena bude od 600 do 800 dinara ove sezone - na dobitku će biti i radnici i berači.

Jedino što može da "pobrka lončiće" jesu lošiji rod i eventualne vremenske nepogode.

- Imamo zasade na četiri hektara i rod ne prepuštamo slučaju. Imamo stalne radnike koji se svake godine vraćaju kod nas jer se uvek potrudimo maksimalno da ih ispoštujemo. To je ono što je ključno, jer ako niste ispunili sve što ste obećali radnici vam sledeće godine neće doći i tada ste u problemu. Zbog dosadašnjih vremenskih uslova pretpostavlja se da će rod biti za oko 30 odsto manji - kaže Dobrivoje Radović za Rinu.

Titulu berača rekoredera u Zapadnoj Srbiji drži Milica Radulović iz Čačka koja je za jedan dan uspela da ubere neverovatnih 136,5 kilograma crvenog zlata. Ostaje da se vidi da li će je ove godine neko svrgnuti sa trona i vrednim radom uspeti da ubere još više malina za jedan dan.

Video: Kako i zašto se orezuju maline i kupine?

(Telegraf Biznis/Rina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sima

    19. maj 2022 | 11:04

    Sadi koliko može tvoja porodica da obere i održava i neće ti trebati radnici, ne možeš uzeti sve pare ovog sveta

  • As

    19. maj 2022 | 11:19

    Podelite tu dnevnicu sa satima rada i sve ce vam biti jasno. Videcete da i nije to tako sjajno placeno. Napisete cifru a niko ne zna da se radi od 5,pola 6 pa nekad i do u noc.

  • Bob

    19. maj 2022 | 11:02

    Pa velika većina koja je brala za dnevnicu sada ima svoje i kraj.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>