• 17
 ≫ 

Crveno zlato dobro rodilo, a o dnevnici od 8.000 RSD se šuška: Kolika bi mogla biti otkupna cena?

 ≫ 

Malinari u Mačvi uveliko ugovaraju berače...

  • 17
Mačva - maline Foto: Dragan Grujić

Iako se, ne tako davno, govorilo i pisalo o astronomskој ceni po kojoj će se otkupljivati ovogodišnji rod maline, pred berbu u Mačvi - gde maline prve sazrevaju početkom juna - cene od 800 pa i 1.000 dinara za kilogram niko ne pominje.

Milenko Nešić, proizvođač iz Bogatića, predviđa da će prvih dana juna hladnjača "Tamiška" iz Pančeva, koja u ovom kraju otkupljuje najveće količine malina, obelodaniti prvu cenu i uslove otkupa.

- Svakakve priče smo slušali, koje su se širile iz nama nepoznatih razloga. Izgleda da su sve bila nagađanja. Moguće da ih je neko namerno širio da bi proizvođači ponovo počeli da sade malinu, jer su je se mnogi otarasili zbog niskih cena prethodnih godina i zbog toga što je nema dovoljno na tržištu. U ovom trenutku, 15-ak dana pred berbu, nema ni naznake kolika bi mogla da bude otkupna cena - kaže Nešić.

Lane je otkup u Mačvi počeo 10. juna, kada su hladnjačari prvi rod maline plaćali 350, a u sezoni je cena narasla do 460 dinara.

Prošla godina je za malinare bila berićetna i prvi put posle nekoliko "posnih" godina, mogli su pristojno da zarade. Tako su, donekle, zaboravili kada su prethodne dve godine malinu prodavali po 150 i 250 dinara.

Malinjaci u Mačvi su u dobrom stanju. Precvetala je, a plodovi su lepo i bogato formirani i proizvođači očekuju dobar rod. Uveliko se ugovaraju sezonski radnici, koji deset sati beru jagode za 3.500 do 4.000 dinara, dok će dnevnica za rad u malinjacima biti poznata tek kada počne berba.

Video: Kilogram malina sada košta kao kilogram mesa, a hladnjačari se otimaju za srpsko crveno zlato

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kome d' uzme prase

    26. maj 2022 | 21:22

    Sta ima u toj malini za 1000 dinara?Razumem da proizvodjaci hoce sto vise da zarade,i tewba da zarade ali budimo malo i realni...

  • Auu

    26. maj 2022 | 22:54

    Hladnjače su te koje zarade gledali ste žurke kad prođe sezona orkestri i pevači iz Beograda uzimaju lovu kite ih kao na romskom svadbama .

  • Baba

    26. maj 2022 | 22:03

    Odo ja umesto na more u maline da berem

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>