• 0

Povrće propada u poljima Evrope: Nema radnika, cene visoke

Najpre poljoprivrednici imaju problem da nađu radnu snagu

  • 0
Hrana poljoprivreda organska zdrava povrće uzgoj proizvodnja

Foto: Shutterstock

Poskupljenja u Austriji ne predstavljaju samo opterećenje po domaćinstva, već se sada odražavaju i na poljoprivredu.

Poljoprivreda je suočena sa posledicama drastičnog rasta cena poljoprivrednih proizvoda, pa sada, zbog rastućih troškova, mnogo povrća propada u poljima.

Prema javnom servisu ORF, u pokrajini Tirol došlo je do smanjenja potražnje za povrćem za čak 30 odsto. Posebno pod pritiskom su trenutno biopoljoprivrednici.

Najpre poljoprivrednici imaju problem da nađu radnu snagu, a uz to se za hlađenje povrća ove godine mora računati sa mnogo većim troškovima zbog sve skuplje struje.

Sve te okolnosti zahtevaju poskupljenje poljoprivrednih proizvoda za 20 odsto. Pojedini supermarketi su već povećali cene bio-proizvoda, ali tu zaradu ne prosleđuju poljoprivrednicima.

Zbog rastućih cena kupci se odlučuju pre svega da kupuju „normalno“ povrće i odustaju od mnogo skupljeg bio-povrća. Ali i kod povrća sa „običnih“ polja je pala prodaja.

Poljoprivrednik iz Tirola Valter Plank rekao je da u međuvremenu prodaje za 30 odsto manje povrća. On smatra da mnogi građani više sebi ne mogu priuštiti povrće.

I trgovinski lanac Špar je ukazao da je došlo do značajnog pada interesovanja za bio-proizvodima, koje je bilo visoko tokom pandemije. Sada, kako se ukazuje, postoji veća potražnja za jeftinijim proizvodima.

Video: Uputstvo kako da popunite EU zeleni setifikat na eUpravi

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>