• 1
 ≫ 

Iz sela Rajkovac kod Topole stižu najbolje kalemljene lubenice u Srbiji: Jelena je zanat naučila od oca

 ≫ 

Jelena je pre 15 godina počela je sa proizvodnjom rasada, a danas je majstor za kalemljene lubenice koje iz njenog domaćinstva stižu u sve delove Srbije

  • 1
kalemljene lubenice, Topola, selo Rajkovac

Foto: RINA

Žene na selu posla imaju u svako doba godina i skoro po ceo dan. Trude se da održe imanje i kuću i zato je predah moguć jedino na crveno slovo.

Jelena Mitrović iz Rajkovca kod Topole upravo je jedna od tih, a iako su joj štale pune pronađe vremena i za težak rad u plasteniku. Pre 15 godina počela je sa proizvodnjom rasada, a danas je majstor za kalemljene lubenice koje iz njenog domaćinstva stižu u sve delove Srbije.

- Rasadnički zanat sam ispekla uz svog oca, od njega sam naučila da kalemim lubenicu, prvo za naše potrebe a onda i za prodaju. Posao nije nimalo lak i uglavnom oko kalemljenja radim sama. Proizvodnja rasada u plastenicima počinje početkom februara sejanjem semena koje ide na grejače, potom u tople leje - izjavila je Jelena.

Otkriva da se sa kalemljenjem lubenice počinje početkom marta, najpre se seje tikva koja je podloga za kalemljenje pa lubenica i onda se to posle kalemi.

- Raseče se tikva, doda biljka lubenice, to se spoji štipaljkom. Кoren od tikve ide duboko u zemlju i crpi vlagu zbog toga kalemljenoj lubenici odgovara suša više nego kišno vreme i bez problema podnosi visoke temperature, dok nekalemljena lubenica ima plitak koren i bez navodnjavanja ne može da opstane - objašnjava Jelena i dodaje da svake godine povećava proizvodnju kalemljenih lubenica jer se sve više kupaca odlučuje upravo za ovako proizvedene biljke.

Mušterije joj dolaze same na kućni prag i to su stalni kupci koji kod nje uzimaju robu godinama. Zbog povećane potražnje planira i da proširi proizvodnju.

- Uglavnom i ne pitaju za cenu, kvalitet je za njih najvažniji a mi se borimo da zadržimo kvalitet i udovoljimo našim kupcima. Prodaja rasada i ove godine ide dobro, iako su nas pratila poskupljenja repro materijala morali smo da korigujemo malo i cenu rasada ali ostali smo dosledni mušterijama. Najviše kao i uvek kupuju kalemljenu lubenicu, ali traži se i paradajz, krastavac, paprika. Svake godine povećavamo broj biljaka, iako su ulaganja velika ali ima i zarade, ne žalim se - zaključuje ova vredna poljoprivrednica.

Video: Ona je bomba! Lepotica butinama razbila lubenice i zagolicala mušku maštu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Đorđe

    30. maj 2022 | 08:51

    Ne volim kalemljene lubenice,nekako su manje slatke. Ako se već bavite ozbiljnom proizvodnjom lubenice ( grejanje plastenika, proizvodnja rasada itd.) kupite onda i seme isplatiće vam se.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>