• 1
 ≫ 

Odbrojavam poslednje dane, možda i sate: Pčelar Dragorad poslao tužnu poruku predsedniku, vratio ga u fotelju

 ≫ 

O podršci koju mu je Dragorad u jednoj rečenici iskazao, Živadinović je napisao tekst "Nema predaje, Dragorade"

  • 1
Dragorad Kovačević Foto: D. Grujić

Posle SMS-a koji mu je poslao Dragorad Kovačević (61), pčelar iz Crne Bare kod Bogatića, Rodoljub Živadinović, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije, povukao je ostavku koju je na ovu funkciju dao pre mesec dana i ove sedmice odlučio da ostane predsednik SPOS-a. Poruka jednog od najuglednijih srpskih pčelara na njega je toliko snažno uticala, a istovremeno je potresna i duboko emotivna zbog čega je rastužila sve pčelare u Srbiji, a naročito u Mačvi.

Dragorad se, naime, od januara ove godine bori sa teškom bolešću i iz bolesničke postelje je napisao:

- Odbrojavam poslednje dane, a možda i sate, pa želim da te pozdravim kao čoveka koji je doneo dobra ovoj mojoj profesiji kao niko, tako da će i moj sin osećati te blagodeti. Bog te blagoslovio.

O podršci koju mu je Dragorad u jednoj rečenici iskazao, Živadinović je napisao tekst "Nema predaje, Dragorade" i objavio ga na sajtu Saveza. Pored ostalog, naveo je kako su mu, uz veliku tugu kroz glavu bljesnula sećanja na tešku zajedničku borbu za unapređenje pčelarstva i položaja pčelara i na snove koje su zajedno sanjali i uspeli da ih pretvore u javu. Svestan da gubi velikog prijatelja i saborca, uglednog pčelara koji mu uz iskrenu poruku ostavlja u amanet da bez njega nastavi borbu, Živadinović se vratio na čelo SPOS-a.

- Dragorad Kovačević pripada onim dobronamernim pčelarima sa kojima sam proživeo ceo razvojni put Saveza pčelarskih organizacija Srbije od kada sam predsednik ove organizacije. Ratovali smo godinama da nešto promenimo nabolje, uspeli smo dosta da uradimo i trebalo je još, a njemu se dogodilo da se teško razboli - napisao je Živadinović.

Za naš portal Živadinović je priznao da se rasplakao i osećao veoma loše kada je primio poruku.

- Dragorad je, pre svega, veoma dobar, vredan, čestit i pošten čovek, a kao pčelar izuzetno stručan, inteligentan, razumeo je pčele. Imao je uvek dobre namere kada je pčelarstvo u pitanju, angažovao se za pčelare, pomagao im je svojim savetima jer je imao veliko iskustvo i ogromno znanje, pisao je izvrsne tekstove za naš stručni časopis Pčelar, vodio je preciznu statistiku o pčelama i prinosima meda. Izuzetan čovek i pčelar - kaže Živadinović.

Reakcija Živadinovića i odluka da se ne povuče sa čela krovne organizacije pčelara Srbije ganuli su Dragoradovu porodicu u trenucima kada preživljava najteže trenutke njegove borbe sa neizlečivom bolešću i prihvatili su je kao još jedno priznanje.

Sin Nikola (27), koji je spomenut u poruci, koja je istovremeno i najemotivnija poruka, kaže za naš portal da je ponosan što Dragorada uvažavaju i poštuju pčelari širom Srbije.

- Odrastao sam u pčelinjaku i ponosan sam što sam od oca naučio sve o pčelama i medu. Imamo više od 300 košnica i dosta posla u pčelinjaku koji uz oca nije bio težak. Radili smo zajedno sve poslove i nikada mi ništa nije bilo teško, ali već nije isto sada kada je otac prikovan za bolesnički krevet - kaže Nikola.

Kao što se nije dvoumio kada se posle studija na Ekonomskom fakultetu sa diplomom vratio u pčelinjak, Nikola nema dilemu oko preuzimanja porodičnog posla. Imao je sreću da uči i radi sa ocem koji je jedan od najboljih i najpoštovanijih pčelara u Srbiji i nastaviće gde je otac zbog teške bolesti prerano morao da stane.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>