• 3
 ≫ 

Šampioni prodaju krave zbog rasta troškova: Otac i sin iz Mačve u ovčarstvu vide perspektivu

 ≫ 

Veroljub je više posvećen mlečnom govedarstvu, dok su Ivanov "sektor" - ovce

  • 3
ivan i veroljub Foto: Dragan Grujić

Veroljub Ilić (53) i sin Ivan (27) na porodičnoj farmi u selu Klenje u Mačvi odgajaju 30 muznih Simentalki i 220 ovaca rase Ile de France.

Obrađuju 16 hektara svoje i zemlje koju uzimaju u zakup, ali značajne količine hrane za stoku kupuju na tržištu. Ozbiljni su farmeri, dosta novca su investirali u izgradnju savremenih objekata, opremu i mehanizaciju i višestruki su šampioni Poljoprivrednog sajma u Novom Sadu.

Otac i sin zajedno rade na imanju i farmi, a pomažu im ostali članovi domaćinstva. O svemu se dogovaraju, a iako ne dele poslove, Veroljub je više posvećen mlečnom govedarstvu, dok su Ivanov "sektor" - ovce.

- Već duže vreme preklapamo troškove jer cena mleka ne pokriva ulaganja, dok ovce donose solidnu zaradu. Mleko u otkupu je jeftino, sada je litar 49 dinara, a godinama umesto više cene dobijamo samo obećanja. Zbog poskupljenja hrane ova godina je katastrofalna, jer su svi inputi poskupeli duplo pa i više. Seno je 30, kukuruz 35, sojina sačma 100, mekinje 36 dinara, a cenu sirovog mleka otkupljivači su podigli za svega 2 dinara. Sa takvim cenama ne može ništa da se zaradi - navodi Veroljub.

Iako dnevno, tokom godine, u proseku tržištu isporuče oko 400 litara sirovog mleka, prema

gruboj računici farma krava je mesečno u minusu najmanje 2.000 evra.

- Neodrživo je ovako i počeli smo da prodajemo krave. Smanjivaćemo broj, a ukoliko se ništa ne promeni, sve ćemo prodati i potpuno prestati sa proizvodnjom mleka - kategoričan je Ilić.

Ovce, međutim, donose pristojnu zaradu uz dosta manje posla nego što zahtevaju krave muzare. Ile de France je mlečno-tovna rasa ovaca prvorazrednog pedigrea i odlične genetike. Veoma su produktivne jer se jagnje tri puta za dve godine sa visokim prosekom mladih po grlu od 1,3 kod prvojagnjenih do 1,8 kod starijih ovaca. Jagnjad dobro napreduje, ženska se prodaje za priplod, a muška klanicama ili za izvoz.

- Najvažnije je da su cene tu i tamo stabilne, odnosno da nema velikih oscilacija kao što je bilo pre dve godine kada je kilogram žive vage koštao svega 180 dinara. Trenutno se cena jaganjaca za klanje i izvoz kreće između 330 do 380 dinara, dok se jagnjad za priplod prodaje po 250 evra po komadu. Zbog poskupljenja hrane manje se traže nego ranijih godina kada smo imali rezervisanih 200-300 komada - kaže mladi farmer Ivan.

Mada u ovčarstvu vidi perspektivu, ne planira da u skorije vreme proširuje kapacitet farme, ali će investirati u nabavku miks prikolice da bi postigao izbalansirane obroke pošto je uz pedigre ove rase ovaca za profitabilan uzgoj veoma važna dobra ishrana.

Zahvaljujući ulaganjima na farmi Ilići su postigli idealne uslove i olakšali rad, a koliko su posvećeni svom poslu potvrđuju brojne medalje, pehari i druga šampionska priznanja koje su poslednjih pet godina osvojili na Poljoprivrednu sajmu u Novom Sadu.

- Ostao sam jer volim ovaj posao, a rezultati ne dolaze sami ni u jednom poslu. Mora da se radi, svejedno je čime se baviš - zaključuje Ivan i dodaje da se nikada nije pokajao što je ostao na svom imanju.

Video: Gorak ukus naših slatkih jagoda

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dok

    31. maj 2022 | 22:00

    Farmeri rade djabe od jutra do mraka a trgovci se bogate !

  • Zoran 14223

    2. jun 2022 | 09:55

    E u ovcarstvu ima da se ovajdi. Jagnje 300 dinara kilo,a drzava zakida subvencije samo tako. Pa ti oostani bato moj. Ja moje srado polako rasprodajem ostvljam samo njih par da ne moram da palim trimer. Bolje dzabe sediti nego dzabe raditi,a imao sam i volju i zelju. Vratio se posle 15 god.iz inostranstva al sve dzabe ne ide pa to ti je.

  • Veteran

    1. jun 2022 | 08:07

    Sve će gore biti,Evropa uzima danakk polako...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>