• 9

Izvoz smanjen 30 odsto: Zašto srpsku malinu manje traže?

Uobičajeni udeo otkupne cene je, u odnosu na troškove otkupa, prerade i prodaje, 50 do 60 odsto

  • 9
Kalenić Pijaca Foto: Nikola Tomić

U prva četiri meseca ove godine izvoz maline je bio za oko 30 odsto manji u odnosu na prosek prethodnih godina, rečeno je u Privrednoj komori Srbije (PKS) na sastanku sa prerađivačima i izvoznicima tog zamrznutog jagodičastog voća.

Iz PKS saopštavaju da podaci sa velikih izvoznih tržišta, pre svega Zapadne Evrope gde se najviše prodaje srpska malina, pokazuju da je prodaja maline u supermarketima širom Evrope opala za 20-30 odsto u odnosu na isti period 2020. i 2021. godine.

Kao glavni razlog navodi se visoka cena, uslovljena veoma visokom otkupnom cenom sveže maline u prošlogodišnjoj berbi.

Izvoznici su ukazali da će dolazeća sezona predstavljati veliki izazov za srpske izvoznike jagodičastog voća i to zbog rasta cena struje, transporta, radne snage i ostalih troškova, uz veliki gubitak tržišta kako u prošloj tako i u ovoj godini.

Uz podatke o prodaji malina u prethodnom periodu, prikazana je i detaljna analiza koja je pokazala da je uobičajeni udeo otkupne cene u odnosu na troškove otkupa, prerade i prodaje - 50 do 60 odsto.

Konstatovano je da je taj udeo drastično poremećen lani, kada je iznosio čak 87%, što je u velikoj meri otežalo stabilno i konkurentno poslovanje prerađivača i njihovu konkuretnost na tržištu.

Učesnicima sastanka predstavljene su i informacije iz Poljske koja očekuje solidan rod maline, za oko 10 odsto veći od prošlogodišnjeg, uz konstataciju da uprkos trenutnoj krizi - podaci o rodu maline u Ukrajini pokazuju da će godina u toj zemlji biti solidna.

Video: Skupocene ovčice koje su proglašene za najslađe na svetu: Jedna košta i do 25 hiljada evra

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • FANTOM

    31. maj 2022 | 19:02

    Isto se dešava kao sa jabukama. Ubiše voće insekcidima i pesticidima. Ajmo na kvantitet , ko ferma kvalitet. Onomad rekoše 500—600 dinara otkupna cena za malinu kako bi je na domaćem težištu prodavali po ceni od kilogram ipo junetine. Mašala, pa nismo mi ta goveda.

  • Max

    1. jun 2022 | 13:34

    Muka mi je vise od ovoga,Stalno kukaju,pogledajte cene u Bg,uzas bez maline se moze ako je preskupa,ocito ne samo za nas nego i za bogatije od nas.Bolje se okrenite pitanju peleti jer ona je za narod bitnija od maline i slicnog.Nitko ne razbija glavu sto je pelet neopravdano 350€ ali brine jer je malina skoro 1000din.Zato pamet u glavu jer zima ce uskoro

  • Petar Madsen

    31. maj 2022 | 18:59

    Hocu da berem malinu pristajem na dnevnicu id 2000 rsd kome da se javim

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>