• 4
 ≫ 

Da bi kupili litar nafte, moraju da prodaju 4 litra mleka

 ≫ 

Farmeri traže povećanje otkupne cene mleka u Srpskoj

  • 4
Mleko, milk Pixabay.com

Da bismo kupili litar nafte, treba da prodamo više od četiri litra mleka, poručuju farmeri u Republici Srpskoj, koji traže povećanje otkupne cene ovog napitka.

Kažu da je otkupna cena sada 0,74 KM po litru, a od idućeg meseca će iznositi 0,80 KM, s tim što bi im, kako tvrde, rentabilno bilo kada bi cena iznosila 1,20 KM (malo više od 60 dinara).

Osim toga, farmeri dobijaju i 0,25 KM po litru mleka, po osnovu premija, a taj iznos se, ističu, godinama nije menjao.

"Četiri i po litra mleka moramo prodati za litar nafte. Četiri litra mleka za jedan kapučino. Za flašicu koka-kole u gostionici treba da prodamo tri litra mleka. Koncentrat je 1,20 KM, što nikada nije bilo, nafta je 3,30 KM i s tom cenom ne može se orati zemlja. Niko i ne spominje da treba smanjiti akcize i ukinuti putarine, kako bi poljoprivreda oživela. To je sve otišlo u nebo, a mleko nije nigde ni maklo", rekao je za "Nezavisne novine" Vladimir Usorac, predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mlekara RS.

On ističe da uslovi za proizvodnju mleka nikad nisu bili teži, kao i da država jedino ima mogućnost da isplati veće premije i podseća da su pre tri godine premije za mleko iznosile 0,30 KM, a sada su 0,25 KM.

Dok farmeri tvrde da 7,43 miliona maraka, koliko je Vlada Srpske obezbedila za ovaj sektor, nije dovoljno, iz Ministarstva poljoprivrede saopštili su da je isplaćena prva premija iz Kompenzacionog fonda i to u iznosu od 2,395 miliona KM, kao i premija iz agrarnog budžeta od 2,42 miliona maraka.

Radi se o prvoj od tri premije koje će biti isplaćene za mlekare.

Takođe poručuju da zahtev da otkupna cena mleka bude povećana može jedino da se definiše u direktnom dogovoru s distributerima.

Nenad Vukoje, vlasnik i direktor mlekare "Pađeni" iz Bileće, kaže da je rentabilna cena ona koja se može postići na tržištu.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Мрав

    4. jun 2022 | 14:41

    Просипајте млеко, не дајте у откуп, нека увозе ђубар, а и тако увозе ђубар.

  • Lun

    4. jun 2022 | 16:47

    Uvek cu kupit pre 4 l mleka.i pomoc domace proizvodjace.

  • Veteran

    4. jun 2022 | 18:03

    I gde je tu profit za zemljoradnika, znači samo Kompanije da zarađuju, e pa greota ali sve rasipati i prodati krave..

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>