• 1
 ≫ 

Krkobabić najavio novi program podrške zadrugama Srbije: Startuje od jeseni

 ≫ 

- Ako na ovakav način prikupimo informacije onda će naš program dodele sredstava koji zadrugari očekuju biti usmeren na prave projekte. Novi program startuje od jeseni - izjavio je ministar za brigu o selu Milan Krkobabić

  • 1
pčelar, pčele

Foto: Pixabay

Novi program pomoći zadrugama startovaće od jeseni, najavio je danas Milan Krkobabić, ministar za brigu o selu.

- Radimo na novom programu pomoći zadrugama, vrednim pola milijarde dinara. Hoćemo da čujemo prave informacije sa terena, niko ne može da zna bolje situaciju od samih zadrugara i ljudi koji rade u zadrugama – kakvo je stanje, koji su izazovi i koji problemi. Ako na ovakav način prikupimo informacije onda će naš program dodele sredstava koji zadrugari očekuju biti usmeren na prave projekte. Novi program startuje od jeseni - izjavio je ministar za brigu o selu Milan Krkobabić danas u poseti Svilajncu, u sklopu najave novog programa finansijske podrške zadrugama.

- Tek smo počeli sa radom, mladi smo i pomoć ministarstva nam je veoma značila i ubrzala proces proizvodnje i izlazak na tržište - izjavio je direktor pčelarske zadruge „Svilamed“ Dragan Milosavljević.

Ova novoosnovana zadruga, koju je danas ministar obišao, iz programa finansijske podrške zadrugama 2021. godine, dobila je 7,5 miliona dinara za nabavku opreme i mehanizacije za pčelarstvo - 600 pčelinjih rojeva, 300 plastičnih košnica, samohodni utovarivač košnica i drugu opremu, uložila je i svojih 5,8 miliona dinara. Ove godine učestvuju u pčelinjoj paši sa oko 300 košnica i planiranih 3-4 tone bagremovog meda, isto toliko suncokretovog meda i očekivanim prihodom od 30.000-40.000 evra.

U poseti Svilajncu sa ministrom su boravili i akademik Dragan Škorić, predsednik Akademijskog odbora za selo SANU i kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, kao i član Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, agroekonomista Milan Prostran.

"Svaki mali proizvođač nam je važan"

Akademik Škorić podsetio je na značaj nauke i na njenu primenu u praksi i naglasio da su zadruge okosnica opstanka i razvoja sela.

- Zadrugarstvo Srbije ima perspektivu i u ovom vremenu teške globalne krize svaki mali proizvođač nam je važan, a većina njih opstaće samo uz pomoć zadruge - izjavio je Prostran.

Krkobabić je posetu nastavio u staroj ratarskoj zadruzi „Svilajnac“, kojoj je iz istog programa 2019. godine dodeljeno 15 miliona dinara za nabavku sušare za žitarice. Ova zadruga osnovana je davne 1897. godine, danas ima 34 zadrugara i 12 zaposlenih radnika i bavi se ratarstvom i živinarstvom.

Investicija finansirana bespovratnim sredstvima Ministarstva za brigu o selu 2020. godine donela im je sušaru kapaciteta 60 tona za sušenje žitarica, prevashodno kukuruza, a smeštena je u sklopu betonskog silosa. U zavisnosti od potreba ona, na godišnjem nivou, osuši između 500-700 tona vlažnog kukuruza.

Pola milijarde dinara za podršku zadrugama

Svi proizvodni kapaciteti su u vlasništvu zadruge i u funkciji su zajedničke proizvodnje.

Slavoljub Petrović, v.d. direktora ove zadruge zahvalio je ministru na poseti i naglasio da je zadruga nabavkom sušare dobila još kooperanata i posluje još stabilnije.

Ove godine za program finansijske podrške zadrugama opredeljeno je pola milijarde dinara. Prethodnih godina po Javnom konkursu su novoformiranim zemljoradničkim i poljoprivrednim zadrugama, dodeljivana bespovratna sredstava u iznosu do 7,5 miliona dinara za unapređenje poslovanja. Za stare zemljoradničke i poljoprivredne zadruge izdvajano je do 15 miliona dinara po zadruzi. Prošle 2021.godine pravo na bespovratna sredstva po istom Javnom konkursu imale su i zemljoradničke i poljoprivredne zadruge sa pretežnom delatnosti iz oblasti turizma, zanatstva i zadruge čiji su osnivači socijalno ugrožene grupe stanovništva.

Video: Krkobabić: Dajte ono što smo uložili u Fijat i Železaru da našim seljanima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Züri

    8. jun 2022 | 21:45

    Ljudima treba pomoć da gaje svilenu bubu jer je proradio put svile prema istoku.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>