• 9
 ≫ 

Maline donose veću zaradu od jagoda: Poznata dnevnica za berače, može li da poraste još ove sezone?

 ≫ 

Očekuje se da, kao i prošle godine, sa rastom otkupne cene maline domaćini povećavaju i dnevnicu beračima, kako ne bi ostali bez radne snage u jeku berbe

  • 9
maline

Foto: Shutterstock

U Mačvi od početka ove sedmice beru maline, a krenuo je i otkup na nekoliko mesta.

Proizvođači su zadovoljni rodom i očekuju dobar prinos i veću zaradu nego lane. Od brojnih spekulacija, o kojima se moglo čitati o - navodnoj ceni od 800 pa i 1.000 dinara za kilogram - ostvarilo se najrealnije očekivanje. Malina će se otkupljivati po akontnoj ceni.

- Prve maline se primaju po ceni od 450 dinara za kilogram, što je 100 dinara više od prošlogodišnje startne cene i na nivou cene po kojoj se malina prošle godine otkupljivala u jeku berbe. Ovo, međutim, nije konačna cena jer su iz hladnjače "Tamiška" obećali da će platiti više sve primljene količine ukoliko cena na tržištu bude veća - rekli su za Telegraf Biznis malinari na jednom otkupnom mestu u Bogatiću.

Već u subotu bi, prema obećanju koje su dobili proizvođači, trebalo da bude utvrđena prva konačna cena za maline isporučene ove sedmice. Malinari u Mačvi su zadovoljni saradnjom sa pančevačkom hladnjačom, koja maline isplaćuje na tekući račun drugi dan nakon prijema.

- Prve maline su odličnog kvaliteta, krupne su i slatke. Rodile su dobro, što obećava visok prinos, a od cene zavisi kakva će biti zarada. Ove sedmice se beru prvi zreli plodovi i to svakog drugog dana, a od ponedeljka bi trebalo da počne prava berba - kaže Milanka Ulardžić, čije domaćinstvo pod malinom ima 30 ari.

Na nekoliko otkupnih mesta trenutno nema gužve s obzirom da se predaju manje količine. Berači sada prođu celu njivu i sa 20 do 30 ari naberu pedesetak gajbica, odnosno oko 150 kilograma. Prava berba počeće već iduće sedmice, jer "crveno zlato" intenzivno zri i mora da se bere svakog dana.

Proizvođači koji malinu uzgajaju na više hektara su na vreme "rezervisali" sezonske radnike. Njihova dnevnica se ove sedmice obračunava ovako: 400 dinara po satu, što je za 50 dinara više od radnog sata berača jagoda.

Očekuje se da, kao i prošle godine, sa rastom otkupne cene maline domaćini povećavaju i dnevnicu beračima, kako ne bi ostali bez radne snage u jeku berbe.

Video: Kako i zašto se orezuju maline i kupine?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sivcic ljubinka

    9. jun 2022 | 16:30

    Crvene a zlata vrede koliko su zdrave maline, Sretno malinari 👏🙋🏼‍♀️👍👋

  • Tresnja

    9. jun 2022 | 15:18

    Ispade da su bolje prosli beraci tresanja od 6 do 14 h beru dnevnica 4000,oa po satu ispada 500 dinara a naberu do 80 kg tresanja ili do 15 gajbica,jedino u celoj prici uvek proizvodjac nagrabusi,cena tresnje u jeku sezone max 200 dinara.

  • @

    9. jun 2022 | 21:13

    Živeli smo mi i bez malina i bez borovnica

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>