• 3

Uveli porez na krave i ovce: Zemlja od 5 miliona ljudi, ima 26 miliona ovaca

Prema predlogu, stočari će morati da plaćaju emisije gasova koji potiču sa njihovih farmi od 2025. godine

  • 3
novi zeland - ovce Foto: Shutterstock

Novi Zeland je predstavio plan za oporezivanje emisije štetnih gasova prilikom uzgajanja ovaca i goveda, sa ciljem da se "uhvati u koštac" sa jednim od najvećih izvora zagađenja u zemlji.

Tako bi postao prva država koja naplaćuje porez farmerima na emisiju metana od stoke koju gaje, izveštava BBC. Inače, Novi Zeland broji nešto više od pet miliona ljudi, a u njemu se uzgaja oko 10 miliona goveda i čak 26 miliona ovaca.

Skoro polovina od ukupnih emisija gasova s efektom staklene bašte, uglavnom metana, dolazi iz poljoprivrede. Emisije gasova iz poljoprivredne oblasti ranije nisu bile uključene u šemu trgovine emisijama u toj zemlji, zbog čega su oni koji to kritikuju apelovali na vladu da učini nešto više - kako bi se zaustavilo globalno zagrevanje.

Prema predlogu, stočari će morati da plaćaju emisije gasova koji potiču sa njihovih farmi od 2025. godine. Plan takođe uključuje podsticaje za farmere koji smanjuju emisije putem aditiva za stočnu hranu, dok bi sadnja drveća na farmama mogla da se iskoristi za neutralisanje emisija.

Novac prikupljen od ovog poreza biće uložen u istraživanje, razvoj i savetodavne usluge za poljoprivrednike, saopštilo je Ministarstvo za životnu sredinu. Ministar finansija Novog Zelanda je u maju objavio da je planirano 2,9 milijardi novozelandskih dolara (1,9 milijardi američkih dolara) za program borbe protiv klimatskih promena, koji će se finansirati iz sistema trgovine emisijama, a koji će oporezovati zagađivače.

Video: Male solarne elektrane niču na krovovima u Srbiji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    9. jun 2022 | 12:58

    I ovde treba da se uvede porez na kucne ljubimce. Jos nije beba izasla iz porodilista a vec je upisan kao novi clan domacinstva za placanje vode. A mozes da cuvas kucnog ljubimca i to je ok. To se ne placa. Neko bi napisao koliko to vodu pije pas. A koju vodu pije beba kad samo doji i spava. Srbija.

  • PIONIR

    9. jun 2022 | 16:54

    Zaboravili su na kengure i miseve kojih ima jako mnogo.

  • Prekookeanski tanker

    13. jun 2022 | 13:47

    Trebalo bi da uvedu porez i na proizvodjače pasulja.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>