• 1

Kakva je sudbina Sjeničkog sira? Ponuda upola manja, cena skoro duplirana, proizvođači brinu

Procene su da se ranije na Pešteri proizvodilo oko 1.000 tona kravljeg sira i 350 tona ovčijeg godišnje

  • 1
Muža krava mleko

Foto-ilustracija: Shutterstock

Sjenički sir, srpski brend sa Pešteri koji je decenijama neizostavni deo trpeze ne samo na područijima Novog Pazara, Tutina i Sjenice, gde je nastao, već i mnogih gradova u zemlji i inostranstvu, u poslednje vreme sve se manje proizvodi. Šta je razlog nestašice ovog traženog proizvoda, istraživala je ekipa RTS.

Ponuda na tržištu je upola manja, a cena sjeničkog sira skoro duplo veća nego prethodne godine. Pristigle količine brzo se rasprodaju.

Procene su da se ranije na Pešterskoj visoravni proizvodilo oko 1.000 tona godišnje sjeničkog kravljeg sira i 350 tona ovčijeg.

- Što se tiče sjeničkog sira, cena je ove godine 580 dinara, što se tiče drugih proizvoda, paprike u pavlaci i kajmaka – sve je poskupelo - kaže Bakir Mahmutović iz jedne sjeničke trgovinske radnje.

Sjenički sir se proizvodi u skoro svakom domaćinstvu na Pešterskoj visoravni. I danas se pravi po receptu starom više od jednog veka, a veština izrade prenosi se s generacije na generaciju.

- Pomuzemo krave, donesemo grudnjače i istresemo, malo ga skupimo, kad se iscedi mi isečemo, usolimo i slažemo u kante - objasnila je Vidosava Vučković iz sela Gonje na Pešterskoj visoravni.

Ipak, samo 30 odsto mleka koristi se za proizvodnju sira.

- Do prošle godine to mleko je bilo 18 do 25 dinara kod nas u Gonju pa ljudi rasprodaju i krave. Jednoj kravi treba joj 25 tovara sena. Jedna bala od 10 do 12 kilograma je bila od dva do dva i po evra i ta krava sama sebe pojede - ukazuje Vukoje Vučković iz sela Gonje.

Muamer Dacić iz sela Bioc na Pešterskoj visoravni žali se na skup prevoz, kao i na to da nema organizovanog otkupa sira i jagnjadi.

Na Pešterskoj visoravni ne tako davno uzgajalo se oko 80.000 ovaca i 50.000 grla krupne stoke, danas skoro upola manje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Đole Srba

    19. jun 2022 | 08:24

    Smatram da taj Sjenički sir može da se proda i po 700.- dinara. Šteta bi bila da ga jednoga dana nestane sa naših trpeza.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>