• 13
 ≫ 

Počela prva žetva, ratarima se sviđa zrno, ali plaši ih cena: "Može li se od toga živeti?"

 ≫ 

"Realno, 50 dinara za kilogram bi bila poštena cena", kaže on

  • 13

U Mačvi je počela žetva pšenice, a hlebno žito poljoprivrednici za sada samo predaju na lagerovanje mlinskim preduzećima.

Još uvek ne mogu da ga prodaju i naplate pošto nije poznata otkupna cena.

Upravo ova "mala" nepoznanica muti zadovoljstvo prinosima i kvalitetom ovogodišnjeg roda. Pšenica je "dobro bacila" i u zavisnosti od primenjenih agrotehničkih mera prinosi su između 5 i 8 tona, pa i više, ali od otkupne cene zavisi da li će poljoprivrednici moći da pokriju troškove proizvodnje i nešto malo i zarade.

- Ostavljam samo u silos na čuvanje, još ne prodajem. Oko cene se još ništa ne zna, govore da će biti 35 - 40 dinara. Malo je to u odnosu na troškove. Realno, 50 dinara za kilogram bi bila poštena cena - kaže Dragan Ostojić, poljoprivrednik iz Klenja.

Živorad Jocković, poljoprivrednik iz Dublja kaže da je od setve do žetve na svojoj njivi sve uradio i ne krije zadovoljstvo što je dobio više od 8 tona žita. Osim što je prinod dobar, dobio je i očekivani kvalitet zrna, sa visokim hektolitrom i sa malo vlage.

Podseća da je lane otkupna cena bila 22 dinara po kilogramu, a da su mlinari do nedavno prošlogodišnje žito plaćali po 40 dinara.

- Trebalo bi i ovogodišnja pšenica da bude barem toliko. Ta cena nije ni duplo viša, a pojedini troškovi su veći nekoliko puta. Počev od semena, preko đubriva koje je sa 4000 poskupelo na 12000, zatim goriva koje poskupljuje svakog petka do rezervnih delova. Ako cena bude niža od 40 dinara po kilogramu, što kažu naši stari - nema hleba za seljake - zaključio je Jocković.

Šta god priželjkivali ratari, cenu pšenice ovogodšnjeg roda ipak će odrediti tržište. U situaciji kada u silosima još ima zaliha prošlogodišnje pšenice i dok je izvoz usporen, poljoprivrednici se nadaju da će država ponuditi korektnu cenu u otkupu za robne rezerve.

Video: Gorak ukus naših slatkih jagoda

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Realista

    20. jun 2022 | 09:09

    Žalosno je što cenu neće odrediti tržište već vlada Srbije. Tržišna cena u svetu je veća nego u Srbiji.

  • Paki

    20. jun 2022 | 09:29

    Svuda u svetu raste cena zita ,ministar piljoprivrede kaze da mozemo sve da prodamo.a cena prema prozvodjacu niska.Ja nista ne razmem

  • Gorča

    20. jun 2022 | 09:33

    Ratari neće gladovati jer nikada ni nisu bez obzira na cenu,imaće hleba.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>