• 12
 ≫ 

Nemanja (24) je život posvetio poljoprivredi, otkriva nam šta ga drži u selu: "To je neka ljubav, nije za sve"

 ≫ 

Mladi poljoprivrednik nam je otkrio šta je to što bi moglo mlade da zadrži na selu

  • 12

Nemanja Đedović (24) iz Požege, u svom kraju je poznat kao mladić koji je svoj život posvetio pojoprivredi.

Još kao mali dečak, pokazao je sklonosti ka ovoj profesiji, družeći se sa starijim ljudima, domaćinima koji su imali velika imanja i dosta stoke.

Voleo je da ih sluša, "upija" savete i mudrosti koje do današnjeg dana ne možete pronaći ni u knjigama.

Posmatrao bi ih kako obavljaju poslove na njivi, u štali i kako se odnose prema svojoj stoci a onda je sve to oponašao kroz igru sa svojim igračkama - životinjicama, koje je sakupljao i koje i dalje čuva.

Dok mnogi mladi maštaju o karijerama van sela, neki čak i van države, Nemanja mašta o tome da jednog dana počne dovoljno da zarađuje kako bi mogao da ostane na selu.

On voli da putuje i obilazi druge gradove, ali kako kaže, svoja zemlja i svoj dom su mesto gde je čovek ipak "svoj na svome".

Ovaj mladić strpljivo radi na svom imanju, uzgaja stoku i redovno posećuje manifestacije poput kosidbe, gde se okupljaju i ostali mladi poljoprivrednici.

Da nije tako jednostavno posvetiti se samo poljoprivredi, govori njegova upornost i ljubav koje mu nisu dozvolile da od toga odustane čak i kada je pored toga morao da radi dodatne poslove kako bi pokrio sve životne troškove.

Nemanja ističe da su subvencije koje država nudi veoma korisne, ali kako bi bilo poželjno da je više onih za manje poljoprivrednike koji i dalje ne mogu da se bave proizvodnjom na veliko.

Mehanizacija je kako tvrdi, nešto što je najneophodnije i motivacija, podsticaji u vidu programa koji će mnogim mladima koji maštaju da otanu na selu to i omogućiti.

Iako mlad i savremen, Nemanju od svoje generacije izdvajaju osobine koje malo ko od njegovih vršnjaka i dalje poseduje a to su strpljenje i sposobnost da živi u trenutku.

- Moja generacija živi brzo, ja sam se kroz rad na selu naučio strpljenju - dodao je.

Rad na polju i u štali mu pomažeu pri vežbanju koncentracije ali i svojevrsnom "detoksu" uma.

- Kao što je zrnu pšenice potrebno da proklija i poraste, da bismo na kraju videli neki proizvod, tako i u poljoprivredi morate biti strpljivi i polako raditi da biste na kraju videli neki rezultat svega toga - zaključio je Nemanja.

Pogledajte video na početku teksta i poslušajte njegovu životnu priču.

Video: Kako radi najteži poljoprivrednik u Srbiji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • gagi zemun

    26. jun 2022 | 08:50

    bravo za teks i bravo momce!!!

  • Zvele

    26. jun 2022 | 09:53

    Svaka čast, al slaba vajda čim ti ručno kosiš. Daj baože da uspeš sinko ali ovde se sete seljaka samo kad je porez u pitanju i da se u rat ide.....

  • Lepo je pokusati

    26. jun 2022 | 08:51

    Ja sam probao,ziveo godinu dana,radio i shvatio da sam mlad i da je prerano za toliku tisinu,mozda posle pedesete probam opet,nadam se da ce mi tada vise prijati.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>