• 1

Srbija očekuje 3,5 miliona tona pšenice i 7 miliona tona kukuruza

Dobrosusedski i bilateralni odnosi su, istakla je, ključni za ekonomski prosperitet

  • 1
kukuruz Foto: Freepik

Srbija ove godine očekuje žetvu od 3,5 miliona tona pšenice i u slučaju povoljnih meteo uslova kukuruza nešto više više od sedam miliona tona, izjavila je pomoćnica ministra poljoprivrede Vedrana Ilić.

Srbija ima i značajnu proizvodnju suncokreta, šećerne repe i soje, napomenula je Ilićeva i dodala da trenutno imamo dovoljno hrane za sopstvene potrebe, ali i za ceo region i tradicionalne kupce.

Srbija je jedan od 10 najvećih proizvođača žitarica, kao i jedan od najvećih proizvođača maline, šljive, jabuke i drugog voća, što može značajno doprineti poboljšanju svetske proizvodnje hrane, rekla je Ilićava koja je putem video veze učestvovala krajem prošle sedmice na ministarskoj konferenciji u Berlinu u okviru skupa zemalja G7.

"Našu spremnost na saradnju i pomoć pokazali smo kroz mnoge aktivnosti do sada, ali je verovatno najvažnija od njih inicijativa Otvoreni Balkan, koja pomaže razvoju celog Zapadnog Balkana i najvažniji je regionalni projekat za Srbiju. Inicijativa koja trenutno uključuje Srbiju, Severnu Makedoniju i Albaniju je otvorena i dostupna svima koji žele da se pridruže", poručila je Ilićeva, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Dobrosusedski i bilateralni odnosi su, istakla je, ključni za ekonomski prosperitet.

Naglasila je potrebu da se iskoristi snaga znanja i da se poboljšaju prehrambeni sistemi kako bi obezbedili sigurnu hranu, pristupačnu za sve, a istovremeno čuvajući prirodne resurse i boreći se protiv klimatskih promena, primenom i razvojem najboljih poljoprivrednih praksi, poboljšanjem sistema distribucije hrane i smanjenjem bacanja hrane.

Ucesnici ministarske konferencije su pozvani da preduzmu dalju zajednicku akciju u svim ovim oblastima i da se pridruže Globalnoj alijansi za bezbednost hrane (GAFS) koja je pokrenuta u Berlinu 18. i 19. maja ove godine.

Video: Počela žetva, ratari žele veće cene

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Realno

    2. jul 2022 | 15:20

    Da na papiru ako stvarno ima toliko zasto osporavate izvoz u nasu sengensku zonu naravno bez posrednika

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>