• 0

Srpsko selo do sada zaradilo do 2 miliona evra: Istorijska cena kajsije ove godine

Osim što su rod i kvalitet plodova odlični, voćari se nadaju i izuzetno dobroj otkupnoj ceni

  • 0
kajsije

Foto: Rina

Nakon nekoliko teških godina kada je rani mraz desetkovao rod kajsije u čačanskom selu Miokovci, koje je nadaleko poznato kao prestonica ovog voća, meštanima se konačno osmehnula sreća.

Grane su se već sad savile od plodova, a voćari sa elanom čekaju berbu, nadajući se da ih do tada neće pogoditi nevreme praćeno gradom.

- Za razliku od prošle godine kada je rodnost bila između osam i deset odsto zbog mrazeva koji su oštetili voće još u cvetu, ovogodišnji rod je natprosečan. Rod u ovom kraju sa rubnim delovima Prijevora i Gorevnice procenjuje se na oko 90 odsto rodnosti, što je nalik nekim prošlim zlatnim vremenima kada se i te kako moglo lepo živeti od kajsije - rekao je za RINU Predrag Radovanović, proizvođač i hladnjačar iz sela Miokovci.

Osim što su rod i kvalitet plodova odlični, voćari se nadaju i izuzetno dobroj otkupnoj ceni. Neki trvde da će ona ove godine dostići svoj istorijski maksimum.

- Za rakijsku kajsiju, dakle, onu treće klase, cena dostiže oko 50 dinara, dok je prva klasa i konzumna između 80 i 100 dinara. Ovo je najviša cena kajsije u proteklih nekoliko decenija i kada se preračuna rodnost i cena, ona je ovom selu i kraju donela između milion i po do dva miliona evra do sada - priča Predrag.

kajsije

Foto: Rina

 

Berba je kod ranijih sorti već počela na pojedinim mestima, ali glavna berba kreće od narednog vikenda, a cene koje su već poznate - biće istaknute kod skoro svih otkupljivača.

- Mislim da ove godine ljudi imaju priliku da dosta dobro prođu, bar što se tiče voćarstva. Sa kajsijom smo malo patili, bilo je dosta mraza pa nje gotovo da nije ni bilo, ali ove sezone je potpuno drugačija priča. Ono što je bitno jeste da su nam tržišta na koja plasiramo robu otvorena, nemamo nikakvih problema ni sa bolestima kod voćki - kaže Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede.

Video: Počela žetva, ratari žele veće cene

(Telegraf Biznis/Rina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>