• 3

"Nije vreme za špekulacije, izvršen je nadzor, znamo koliko tačno ima žita": Nedimović o ceni pšenice

Ministar poljoprivrede navodi da je šećer poskupeo nekoliko dinara, te da su ostale cene na nivou kao pre pola godine

  • 3
Pšenica

Foto: RINA

Nije vreme za špekulantsko ponašanje, nije tačno da Srbija ima 700.000 tona pšenice u skladištima, nego 60-70 posto manje od toga, izjavio je danas Tanjugu ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

On je privredi okupljenoj u Žita Srbije poručio da je pre petnaestak dana izvršen inspekcijski nadzor i da se zna tačno koliko žita ima.

Istakao je da će tržišne cene pšenice biti, te da oni moraju da prestanu da obmanjuju ljude.

- Država će reagovati ako neko pokuša špekulantski da se ponaša, nije vreme za špekulacije - poručio je on.

Govoreći od državnoj odluci da kupi 131.000 tona pšenice po 40 dinara, on je ocenio da je ta cena za proizvođače mala, a za prerađivače velika.

- Pratili smo tržište, berze na koje smo naslonjeni direktno i indirektno. Ta količina pšenice nam je dovoljna da sa onom koja je u skladištima budemo bezbedni u slučaju lomova - rekao je on.

Nedimović je rekao da je se mera ograničavanja cena najbitnijih proizvoda nastavlja kako bi se obezbedili standard i kupovna moć potrošača.

- Moramo biti obrazivi. Našli smo meru. Sve cene ostaju na istom nivou kao pre 6-7 meseci, samo je šćer poskupeo 6-7 dinara. Vlada Srbije će voditi računa šta se događa na tržištu, ako treba i intervenisati iz robnih rezervi - rekao je on.

Naveo je da se mere donose u okruženju dinamičnih promena na tržištu zbog rata koji je na 1.000 kilometara od Srbije.

- Moramo da se prilagođavamo uslovima. Sprovodimo odgovornu politiku. Vodimo računa o potrošačima, ali i da sačuvamo privredu, a da mnogo ne upletemo državu - rekao je on.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>