• 0

Probali smo tražene i skupe komade goveđeg mesa, ovaj restoran je na TOP listi najboljih na svetu

Pojedini kažu da ništa nije bolje od sjajnog bifteka, pa smo pronašli najbolje što kontinent može da ponudi kada su u pitanju ljubitelji mesa. U Srbiji još nema prakse i nedostaje edukacije

  • 0
Stejk, Varšava Foto: Shutterstock, Telegraf.rs

Stejk koji se odmarao 28 dana u marinadi je nešto što treba da probaju svi koji vole dobre komade mesa ili kako se popularno kaže - mesožderi. Mi smo probali parče koje je poreklom iz Poljske u restoranu koji je najbolji u Varšavi, a i na top svetskoj listi po kvalitetu i ukusu bifteka.

Prema top listi Bigseventravel-a, restoran Beef and Pepper koji se nalazi u centru grada je jedan od najboljih.

Lista je pravljena na osnovu posete vrhunskih hotela do lokalnih taverni i modernih "novopridošlica", i našli su ponešto za svakoga.

Kako su nam rekli zaposleni u ovom restoranu, meso je pažljivo začinjeno i pripremljeno da ga karakteriše "delikatesnost" i "nežnost".

"To se ne može porediti sa standardnim metodama roštiljanja", hvali se zaposleni. Dodatno, na usluzi su i da vam objasne zašto vam se neće dopasti ako tražite dobro pečeno (ili previše), ali će se potruditi da nađu meru zbog koje ćete biti zadovoljni. Osim hrane, u ponudi imaju i ukusne koktele.

Sladokusci tvrde da je dobro pripremljen goveđi odrezak iskustvo koje svako treba da doživi. Kod nas ne postoji praksa korišćenja goveđih odrezaka, ali postoji u razvijenim zemljama Zapada.

Samo edukacijom se stanovništvo može preorijentisati na povećanje upotrebe goveđeg mesa koje je mnogo kvalitetnije od svinjskog, na primer. Isto tako, samo edukacijom domaći govedari koji proizvode meso, mogu da konkurišu na međunarodnom tržištu.

Način kako se tranžira i kako se koji deo goveda upotrebljava u Srbiji mahom je preuzet od Nemaca i Austrijanaca. To se može videti i po nazivima za neke komade mesa – rozbratna, ramstek, ruža na primer potiču od nemačkih reči Rostbraten, Rumpsteak i Rose.

Način pripreme, da se koriste za supice, čorbe, pa i za rinflajš, i kobasice i suvo meso, takođe delimično potiču sa nemačkog govornog područja. Nažalost, to znači da se najkvalitetniji komadi ne koriste na najbolji način, a to je samo stvar prakse koja se odomaćila. Upravo ta praksa pravi problem onima koji žele da izvoze jer komadi mesa, tranžirani na način na koji se to ovde radi, nemaju kupce na Zapadu.

Mi smo posetili i farmu bivola u Srbiji, ona može biti jednog dana i mesto na koje se može ići na dobar ručak. Pogledajte video ispod.

Video: Posetili smo nestvarnu farmu vodenih bivola skrivenu na obodu Titelskog brega

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>