• 1
 ≫ 

Samo "šumadinka" otišla na strano tržište: Ipak, Slađan se odlučio za ovu sortu, kao najisplativiju

 ≫ 

Oblačinska višnja je ove godine oko 60, a šumadinka - 100 dinara po kilogramu

  • 1
višnje

Foto: Rina

Berba višanja u selima oko Topole polako se privodi kraju.

Domaćini ističu da je prinos i ove godine bio solidan, kao i kvalitet, ali otkupna cena bi, kako kažu, mogla biti bolja kako bi se isplatila sva ulaganja u proizvodnju. Slađanu Đorđeviću iz Gornje Trnave se, kao najisplativija sorta, pokazala oblačinska, koja nije preterano zahtevna.

- Cena oblačinske višnje ove godine je malo viša nego lani; bila je oko 45, a sada je 60 dinara. Ko plaća radnike i plus ulaganja skoro ništa mu i ne ostaje, ko bere porodično ili plati jednog radnika kao mi, onda ostane oko 40 ili 50 dinara po kilogramu i može nešto da se zaradi, ali moglo bi biti i bolje - rekao je Slađan.

Dodaje da je ove godine prinos u njegovom višnjaru oko osam do 10 tona po hektaru.

- Kada bi otkupna cena bila bar oko 80 dinara, dobra zarada prodajom ovog voća ne bi izostala. Ali, šta je tu je, ne možemo da utičemo na to. Nadamo se nekim boljim godinama i višoj ceni - kaže ovaj voćar.

višnje

Foto: Rina

 

Cena šumadinke je bila viša za oko 40 dinara, i dostizala je cenu i oko 100 dinara po kilogramu jer je uglavnom plasirana na inostrano tržište.

Video: To je neka ljubav, poljoprivredom ne može svako da se bavi: Nemanja (24) želi da ostane na selu

(Telegraf Biznis/Rina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    5. jul 2022 | 17:45

    Oblacinska visnja 40 din kila zato su ljudi i ove godine sa morotkama unistavali nasade oblacinske u rodu....Ima takvih videa na fb , kazu da ih je drzava i ovog puta prevarila i iz tog razloga krce pa nek si politicare traze druge budale da rade za njih besplatno...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>