• 3
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prva evropska država koja zabranjuje ovakav naziv: Pitamo i vas - može li burger biti biljni?

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Neće biti moguće koristiti sektorski specifičnu terminologiju, tradicionalno povezanu s mesom ili ribom, za proizvode koji ne pripadaju životinjskom svetu", navodi se u uredbi koja je krajem prošle nedelje zvanično objavljena

  • 3
burger u restoranu Foto: Shutterstock

Francuska postaje prva evropska država koja će zabraniti upotrebu reči kao što su "odrezak", "burger" ili "kobasica" - za vegetarijanske prehrambene proizvode, prenosi DW, pozivajući se na zvaničnu uredbu objavljenu krajem prošle nedelje.

Oko ove zabrane tamošnji političari su usaglasili mišljenja još pre dve godine, ali će ona stupiti na snagu ove jeseni.

"Neće biti moguće koristiti sektorski specifičnu terminologiju, tradicionalno povezanu s mesom ili ribom, za proizvode koji ne pripadaju životinjskom svetu i koji u suštini nisu uporedivi", pojašnjava se u uredbi.

Takođe se navodi da će se regulativa primenjivati samo na proizvode iz Francuske, a najveće udruženje poljoprivrednika u zemlji, FNSEA, smatra da uredba "ne ide dovoljno daleko, jer otvara vrata uvoznoj robi da bude tako deklarisana".

FNSEA ističe kako slična odredba treba da bude uvedena na evropskom nivou. Međutim, Evropska komisija je takav predlog odbila pre dve godine. Neki pojmovi, poput "maslaca", "mleka" i "sira", već su zaštićeni na evropskom planu i ne mogu se koristiti za označavanje vegetarijanskih proizvoda.

Međutim, "burger" može da ima i svoju biljnu alternativu, stav je EK. Treba svakako pomenuti da je tržište vegetarijanskih i veganskih prehrambenih proizvoda snažno poraslo poslednjih godina.

Može li vegeterijanski proizvod da nosi naziv "burger"?

Glasajte

Video: Burger na laboratorijski način: Nema više ubijanja krava, meso u tanjiru direktno iz epruvete

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Opet ja

    4. jul 2022 | 21:39

    Ako kod nas u srbiji moze virsla kobasica salama bez mesa med bez meda ali zato sa secerom sir bez mleka zasto ne bi mogo burger bez mesa nije s e u mesu

  • Jackirska

    4. jul 2022 | 17:01

    Bravo.

  • Xy

    5. jul 2022 | 06:08

    Nisu mi jasni ovi što ne jedu proizvode životinjskog porekla, ma kako da se zovu. Preziru sve, ama baš sve, što sadrži nešto od tih proizvoda u sebi, a ovamo iz petnih žila se ubiše praveći imitacije tih istih jela. Ne samo to. Nego uporno žele i da postignu što približniji ukus one hrane koja sadrži proizvode životinjskog porekla. Kao tipa, probaj isto kao pravi burger. Zaista mi nisu jasni.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>