• 3

Posle mesa poskupeli i tovljenici, kilo u proseku 270 dinara: "Kasno je, obori su nam prazni"

koliko se zadrži trenutna otkupna cena ili tovljenici uskoro poskupe, što stočari priželjkuju, moguće je očekivati da pojedini obori više ne budu prazni

  • 3
prase

Foto: Pixabay

Svinjsko meso je nedavno još jednom poskupelo, a klaničari su nakon toga podigli i otkupnu cenu tovljenika. Ovih dana u Mačvi tovljene svinje žive vage prodaju se od 250 do 280 dinara po kilogramu, zavisno da li se isplaćuju odmah ili se čeka na isplatu.

Prosečna cena je 270 dinara po kilogramu i ona pokriva troškove i stočarima posle dugo vremena omogućava da malo zarade.

Oni ističu da su očekivali višu cenu jer je kukuruz odavno poskupeo, kao i stočna hrana. Svetislav Brkić je svoje tovljenike u klasi, teške u proseku 112 kilograma prodao po 260 i novac dobio odmah, a realna cena po njegovom mišljenju je između 260 i 300 dinara.

- Sada ima neke vajde, a samo do pre dve-tri sedmice ništa nismo mogli da zaradimo. Ipak, zakasnili su sa ovom cenom. Svinje niko neće da tovi ni po ovoj ceni za koju se može reći da je dobra - kaže Brkić.

Stočari često, a naročito kada tovljenici drastično pojeftine, ukazuju na problem uvoza svinjskog mesa. Sada komentarišu kako ni uvoz više ne može da obori otkupnu cenu jer svinja nema dovoljno na tržištu.

Brojni stočari na malim gazdinstvima u Mačvi su odustali od tova, a opstali su uglavnom veliki farmeri kojima klanice tovljenike plaćaju nešto skuplje. U nekada poznatom stočarskom kraju zbog čestih oscilacija otkupnih cena tovljenika je sve manje. Ukoliko se zadrži trenutna otkupna cena ili tovljenici uskoro poskupe, što stočari priželjkuju, moguće je očekivati da pojedini obori više ne budu prazni.

Video: Samo domaće meso može da bude 100% sveže

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Мрав

    8. jul 2022 | 09:25

    Браво, браво, браво за сељака, КОНАЧНО СЕЉАК ДОШАО ПАМЕТИ, нека госпођа премијерка УВОЗИ, и баца девизе?!?!?!

  • Mrki

    8. jul 2022 | 10:19

    Čist promašaj ministarstva i nadobudnog Nedimovica, da obori su odavno prazni!

  • Mrki

    8. jul 2022 | 17:11

    Proizvodjaci su ponizeni kod nas. Ovi sto otkupljuju, trgovci, nakupci i preradjivaci ubivaju pare. Pravda za proizvodjace! Nije bitno da li je meso, mleko,zito ili malina itd.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>