• 0
 ≫ 

Šta se dešava sa bademom? Pronašli smo nikad nižu cenu u Beogradu

 ≫ 

Prema pisanju Los Anđeles Tajmsa, oko 590 miliona kilograma badema za kojima nema potražnje - ostalo je u skladištima u Kaliforniji

  • 0
zdrav doručak Foto: Shutterstock

U jednom trenutku, činilo se da orašasti plodovi koje nalazimo u prodavnicama zdrave hrane - ne mogu biti skuplji; da i ne govorimo o upakovanim proizvodima u marketima.

Do nedavno smo čak i sirovi badem, koji se ceni manje od pečenog i pečenog-slanog, plaćali između 1.100 i 1.300 dinara, zavisno od same radnje i njene lokacije, međutim, došlo je do pada cene.

Druge dve kategorije i dalje prednjače, sa cenama od oko 1.400 do čak 1.600 dinara po kilogramu, međutim, ovih dana na nekoliko mesta u gradu pronalazimo kilogram sirovog badema za svega 810 dinara. Ipak, na tabli piše da je 100 grama - 90 dinara, što znači da je cena svakako manja za kupovinu "na veliko".

Takvu cenu za sirovi badem dugo nismo viđali, barem ne u bolje snabdevenim prestoničkim lokalima. Ipak, treba imati u vidu da je ovaj tip orašastog ploda i dalje zadržao svoju cenu od nekih 1.250 dinara - na određenim mestima, dok je prosek 900 do 1.000 dinara po kilogramu.

S druge strane, cene su svakako i dalje više za, recimo, blanširane upakovane bademe, pa i kikiriki, lešnik... Poređenja radi, najpovoljnija opcija sirovog badema u ambalaži, i to od 75 grama, košta oko 130 dinara. 

Ista količina blanširanog badema je 250 RSD, dok je blanširani badem u nekim prodavnicama zdrave hrane, kada je na "skupljoj strani", 1.300 dinara po kilogramu.

Cena sirovog badema Foto: Telegraf.rs

U Americi kolaps

Prema pisanju Los Anđeles Tajmsa, oko 590 miliona kilograma badema za kojima nema potražnje - ostalo je u skladištima u Kaliforniji. Kako se navodi, za to su "krive" visoke stope proizvodnje od prošle godine u kombinaciji sa smanjenim tržištem u inostranstvu.

Pandemija kovida-19 takođe je doprinela zaostatku badema, a kako je objasnio LA Tajms, tokom 2020. - godine pandemije - okeanski prevoznici su uočili priliku da povećaju profitne marže.

Umesto da sačekaju da milioni kilograma badema popune kontejnere koji su čekali u luci Okland, prevoznici su počeli da šalju prazne kontejnere nazad u Aziju, kako bi ih tamo napunili sa još većim količinama ove zdrave namirnice.

Rezultat toga? Izvoz badema je ove godine opao za 13%.

"Otprilike 7.600 farmi u Kaliforniji proizvode 82% svetskih badema", objašnjava LA Tajms. "Ali, oni ne dobijaju zaradu dok se njihov proizvod ne isporuči na robusna tržišta poput Evropske unije, Kine, Indije i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Problemi sa izvozom nisu jedini problem industrije badema: uticaj inflacije i suše u Kaliforniji povećali su cenu proizvodnje. Američki monitor suše prikazuje loše uslove širom Kalifornije. Mapa prikazuje kako je 59,8% države zahvatila ekstrema suša, a 97,5% je u teškim uslovima suše".

U kontekstu badema, izdvajaju se bar dve činjenice: prva je da su bademi najveći poljoprivredni izvoz u Kaliforniji, a drugi je da bademi zahtevaju visok nivo održavanja; jednom bademu je potrebno oko 5 litara vode da bi narastao.

Video: Najmlađi preduzetnik na svetu: Ima 13 godina, a već sam zarađuje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>