• 0

Miletu je grad uništio celu lozu: "Rod će završiti u industriji, izvoza neće biti. Gubici su veliki"

Veliko je pitanje kada će se biljka potpuno oporaviti i ponovo dati pun rod

  • 0
Grozđe, berba, jesen Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Štete od nevremena koje je ovog leta u nekoliko navarata pogodilo opštinu Topola još uvek se sabiraju. Osim voća koje je u trenutku padavina pristiglo na berbu, na udaru u selima srpske Toskane našli su se i zasadi vinove loze kojima je ovaj kraj nadaleko poznat.

- Plodovi su oštećeni, čekamo berbu, ali sa saznanjem da neće biti prve klase. Sav rod će završiti u industriji, a izvoza neće biti. Tu su gubici zaista veliki, jer je naše grožđe izuzetnog kvaliteta, ali grad je sve uništio - kaže voćar Mile Vailjević.

U njegovim zasadima gaje se sorte italija i hamburg, a oštećenja su pričinjena ne samo na grozdovima već i na samoj lozi, pa je, kako kaže, veliko pitanje kada će se biljka potpuno oporaviti i ponovo dati pun rod.

- Uradili smo zaštitu da spasimo ako možemo ovo što je ostalo za vino, jer će da istruli sve. Grad je padao prvo pet minuta sa slabijom kišom, onda posle 20 minuta opet, pa treći put, i sva tri talasa su bila velika. Treći put je bilo najgore, grad je bio veličine oraha, tu su štete velike i to na mnogim voćnim vrstama. Bilo je strašno, čuo sam rakete ali niko se nije nadao da će tako biti - priča Vasiljević.

Pored vinove loze, velike štete su i na kajsiji, nektarini, šljivi, ratarskim usevima i povrću, na nekim mestma čak i do 100 procenata.

Video: Najmlađi preduzetnik na svetu: Ima 13 godina, a već sam zarađuje

(Telegraf Biznis/Rina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>