• 9

Deca daju podršku farmerima u Holandiji: Svojim ljutim mašinama, bagerima i traktorima krenuli na protest

Deca u svojim "ljutim  mašinama", traktorima, bagerima i kamionima, pratila su starije

  • 9
traktor motokultivator Foto: Shutterstock

Holandski poljoprivrednici, ljuti zbog planova vlade koja od njih može da zahteva da koriste manje đubriva i smanje stočni fond, počeli su proteste blokiranjem distributivnih centara supermarketa u nekoliko gradova. 

Njima su se međutim pridružili i najmlađi, a slike kolone obišle su svet. Deca u svojim "ljutim  mašinama", traktorima, bagerima i kamionima, pratila su starije i vozila se iza odraslih. 

Amsterdamski aerodrom Shiphol i KLM, holandski ogranak Er Fransa, savetovali su putnicima da koriste javni prevoz, a ne automobile, da dođu do aerodroma, jer su grupe aktivista poljoprivrednika na društvenim mrežama navele da planiraju da traktorima blokiraju puteve.

Manja saobraćajna gužva registrovana je na autoputevima na istoku zemlje i na trajektnim rutama na severu.

U središtu protesta su ciljevi doneti prošlog meseca koji se odnose na smanjenje štetnih azotnih jedinjenja do 2030. godine, što je najnoviji pokušaj rešavanja problema koji muči zemlju godinama.

Vlada je navela da je neophodno smanjiti emisiju azotnih oksida iz đubriva na poljoprivrdnim gazdinstvima i upotrebu amonijaka u đubrivu, kao i smanjiti stočni fond za 30 odsto.

Uzgoj krava, svinja i drugih životinja učinio je Holandiju vodećim emiterom štetnih supstanci u Evropi.

Građevinska izgradnja i saobraćaj, takođe, doprinose emisiji štetnih supstanci. Holandski i evropski sudovi naložili su holandskoj vladi da reši problem.

Poljoprivrednici navode da su nepravedno izdvojeni, zbog čega kritikuju pristup vlade. Protest podržavaju brojne grupe poljoprivrednika, ali on nije centralno organizovan.

Video: Održan Međunarodni sajam Poljoprivrede u Novom Sadu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Prekookeanski tanker zagađivač

    10. jul 2022 | 18:07

    Jedan prekookeanski tanker potroši za jedan sat 10 000 (deset hiljada) litara mazuta ("najnečistijeg" goriva) i zagadi atmosferu više nego svi automobili i sve krave zajedno bilo koje evropske države. Najlakše je optužiti krave da zagađuju atmosferu.

  • С-17

    10. jul 2022 | 18:06

    Ееее,а наша деца дају подршку задрузи!

  • Gandra

    10. jul 2022 | 18:38

    Preteraste ga. Tolike godine su ulagali u produkciju zdrave hrane sa kojom mogu pola evrope da nahrane. Globalni planovi su ipak drugaciji. Glad je jedino resenje za njih

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>