• 37

Slavicu brine tegla od 50 dinara, zimnica će biti skupa: Koliko će nam faliti za ajvar ove godine?

Samo nova tegla sa poklopcem košta 50 dinara

  • 37

Foto: Telegraf.rs

Vredne domaćice iz koceljevačkog kraja, poznatog po jedinstvenom Festivalu zimnice koji se održava svake jeseni, uveliko pripemaju zimnicu, ali već sada strahuju da li će moći da je prodaju jer će zbog brojnih poskupljenja u proizvodnji, od mineralnih đubriva do goriva, kao i u preradi - od šećera i ulja do struje i ogreva, zimnica morati da bude skuplja najmanje 30 posto nego lane.

Ukoliko potraje suša i bude smanjen rod povrća i voća, možda tegla domaće zimnice bude papreno skupa za džepove prosečnih potrošača.

- Sve je sa našeg imanja, proizvedeno od semenke do tegle. Veliki trud je uložen i dosta novca u obradu zemljišta, navodnjavanje, negu i zaštitu biljaka. Ova godina je donela i druga poskupljenja. Šećer košta 100, ulje 200, a metar drva je već 10.000 dinara. Samo nova tegla sa poklopcem košta 50 dinara. Ako odredimo realne cene, neizvesno je ko će moći da kupi zimnicu - kaže Slavica Đurđević Mitrović.

Na njenom gazdinstvu se u više od 3.000 tegli i flaša preradi sve što rađa na pola hektara u voćnjaku i povrtnjaku, u plastenicima i na otvorenom.

Od proleća do jeseni, sve do septembra kada se u Koceljevi održava Festival zimnice, ona i ukućani se ne odvajaju od šporeta i ne ispuštaju šerpe i

varjače iz ruku. Prerade oko deset tona voća i povrća, sve se pasterizuje i može da ostane netaknuto dve ili tri godine. Na policama su već pripremljeni sokovi, sirupi i slatka od jagoda, trešanja, višanja i maline, kao i džem od kajsija, ovih dana se beru kornišoni i paradajz, feferone, čili papričice, a uskoro će sazreti i paprika ajvarka...

Slavičin specijalitet je paprika somborka punjena sa sirom u maslinovom ulju sa dodatkom mediteranskih začina, koji jedini pripremaju u ovom kraju, a nezaobilazan u asortimanu je domaći ajvar od pečenih paprika.

Prošle jeseni svih 600 tegli je "planulo", a da li će tako biti i ove godine, bez obzira na prepoznatljiv kvalitet, Slavica se ne usuđuje da prognozira.

- Tegla je koštala 800, a ove godine ne može da bude jeftinija od 1.000 dinara. Radićemo kao i svake godine, a kako će se sezona završiti ostaje da vidimo. Kriza je, ljudi nemaju para i ko zna šta će sve još u međuvremenu i koliko poskupeti. Plašim se da samo naš mukotrpan rad ne možemo da naplatimo - dodaje Slavica.

Video: Neobičan izum užičkog kraja: U spremanje zimnice u pomoć pritekao zidarski alat

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zlata

    19. jul 2022 | 10:45

    Ko da moramo da imamo ajvar svake godine. Jednostavno, preskočite zimnicu ove zime

  • Aca

    19. jul 2022 | 10:51

    Pa zbog tegle verovatno ce biti 2000-3000 din,drugacije im se ne isplati...ipak je to pozlaćen poklopac

  • Fff

    19. jul 2022 | 09:59

    Zimnica će čekati na polici ne prodata samo dizi cene da nisu tegle poskupele jer se prave u Ukajini

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>