• 32

Kilo paradajza skoro 200 dinara: "Biće još skuplji, zbog suše i smrdibuba"

Za svega nekoliko dana cena paradajza u šabačkom kraju porasla je između 50 i 80 posto

  • 32
paradajz

Foto: Dragan Grujić

Na kvantaškoj pijaci u Šapcu kilogram paradajza, "na gajbu", prodaje se po ceni od 120 do 130 dinara.

Na pijačnim tezgama nema jeftinijeg paradajza od 150 RSD, dok se u piljarnicama i prodavnicama mešovite robe cena kilograma kreće oko 190 dinara.

Domaćice koje su počele pripremu zimnice jer se crveni plodovi paradajza već melju i kuvaju,  šokiralo je (ne)očekivano poskupljenje.

- Pre sedam dana na pijaci u Bogatiću paradajz se prodavao po 80 do 100, a juče po 150 dinara. U prodavnicama se do pre neki dan mogao kupiti kilogram po 120, a sada je svugde po 180 do 190 dinara - jada se domaćica iz Bogatića.

Vlasnica piljarnice iz Šapca priča kako je do utorka paradajz imao cenu 120 dinara i prodaja je bila uobičajena, s obzirom da se na pijaci mogao nabaviti jeftinije. A onda je u jednom danu prodato sve iz radnje.

- To je bio signal da se nešto dešava sa cenom. Drugi prodavci su već podigli cenu, a posle nove nabavke kod nas je kilogram sada 180 dinara - kaže prodavačica u piljarnici.

Prvi paradajz iz plastenika uvek je bio skuplji, ali veliko poskupljenje paradjza praktično na početku berbe na otvorenom za mnoge je neočekivano.

Poljoprivrednici objašnjavaju da su dugotrajna suša i rano pojavljivanje stenica, odnosno smrdibuba u baštama znatno umanjili rod.

- Nakupci na njivi plaćaju 120 i 130 dinara, pa nije čudo što bude upola skuplji dok stigne do pijace ili marketa. Nema paradajza kako se očekivalo i cena će još da raste - prognoziraju proizvođači u Mačvi.

Video: Zbog vrućina krave daju do 3l manje mleka: Srećko je zato ugradio tuševe i ventilatore u štalu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stena

    29. jul 2022 | 15:02

    Treba da bude skuplji. Samo onaj ko ga proizvodi zna koje je muke video i ulozio da ga proizvede.

  • Peđa

    29. jul 2022 | 14:48

    Prekjuče mi se žali moj piljar da je išao u Leskovac po paradajz i da se vratio praznim kombijem. Kaže da nikad u životu nije osetio takvo nipodaštavanje i osionost proizvođača. Digli cene u nebo i neće ni da razgovaraju ako ne uzimaš minimalno jednu tonu. Više nemam empatiju za seljake kada bacaju robu zbog niske cene.

  • Blabla

    29. jul 2022 | 14:39

    Neka ga teraju i na 300, stize domaci a sa ovim plasticnim neka se slikaju. Napumpaju cene po marketima a onda prodaju trulez u pola cene.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>