• 2

Prokupčani beru rane sorte šljive, čeka se najkvalitetnija: Kakva je otkupna cena ovog leta?

U prokupačkom kraju 70 odsto stanovništva se bavi poljoprivredom

  • 2
Knedle sa šljivama  plum dumplings Foto: Shutterstock

U prokupačkom kraju, u toku je berba ranih sorti šljiva "čačanska lepotica", "čačanska rana" i "ruska džanarika", a već za nedelju dana počinje berba i najzastupljenije i najkvalitetnije sorte "stenlej", kažu poljoprivredni stručnjaci.

Prema njihovim rečima, rod šljive u Toplici je ove godine za gotovo 30% manji od prošlogodišnjeg, ali je kvalitet dobar, navodi se na sajtu Grada.

Otkupna cena ranih sorti je oko 15 dinara po kilogramu, dok se cena otkupa "stenleja" još uvek ne zna. Kako tvrde otkupljivači, cena će ove godine biti nešto manja od prošlogodišnje, kada se za kilogram šljiva plaćalo 40 dinara.

- Sve to ne utiče na otkupnu cenu koja nikako ne ide u korist proizvođačima zbog velikog poskupljenja troškova proizvodnje, od đubriva, goriva, do hemijskih preparata za zaštitu - kažu stručnjaci i ističu da su i elementarne nepogode poput grada, ali i topli dani u proleće kada je šljiva bila u fazi formiranja ploda, uticali da rod bude manji.

U prokupačkom kraju 70 odsto stanovništva se bavi poljoprivredom, naročito voćarstvom, gajenjem "oblačinske višnje" i šljive "stenlej". Sa tog područja, na kojem je više od 2.000 hektara, godišnje se otkupi oko 2.600 vagona sorte "stenlej", dok se ostale navedene sorte procenjuju na oko 500 vagona.

Video: Počela žetva, ratari žele veće cene

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nele

    4. avgust 2022 | 06:18

    Ministarstvo poljoprivrede vec duzi period radi uporno na unistavanju proizvodnje na selu i gasenju domacinstava , prepustanje takozvanog trzista profiterima mafijasima koji sve dobise od drzave nezajazivi u svom pohodu da na plecima sitnih proizvodaca ostvare neverovatan profit kupuju sljivu po 25 din,a prodaju po 250 din, minimum, dok ministar sam sebe hvali rezultatima sela se gase nestaju ....alal vera mafijaska nazadna stranko

  • Lord

    3. avgust 2022 | 17:33

    Zato nakupci ubiru kajmak,a glupavi narod placa i 150 dinara na pijaci..

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>