• 29
 ≫ 

"Cena se formira na berzi, ne u Ministarstvu, i naš glas da se čuje": Stoje li zahtevi za suncokret i gorivo?

 ≫ 

Kako Telegraf Biznis saznaje, pozvana je Inicijativa na sastanak sa premijerkom Anom Brnabić. Sastanak bi trebalo da se održi sutra u 9.

  • 29
Poljoprivrednici suncokret protest Novi Sad Foto: Tanjug/Nenad Mihajlović

Poljoprivrednici u Novom Sadu nastavili su jutros protest, a kako prenose mediji, blokirali su nekoliko saobraćajnica na raskrsnici kod Banovine i Doma zdravlja Sonja Marinković. Deo poljoprivrednika jasan je da su razgovori jedini način da se naprave održiva rešenja.

Kako Telegraf Biznis saznaje, pozvana je Inicijativa na sastanak sa premijerkom Anom Brnabić. Sastanak bi trebalo da se održi sutra u 9.

Pojedini poljoprivredici su proveli noć ispred Banovine, a tokom noći došlo je i nekoliko traktora iz raznih delova Vojvodine. Ratari traže da otkupna cena suncokreta bude bar 700 evra po toni, odnosno oko 90 dinara po kilogramu.

Takođe i da gorivo za jesenje radove košta 170 dinara, a osnovnim zahtevima dodali su i onaj da se ponište prijave policije za učesnike protesta.

Nenad Manić, iz  Agrarne komore poljoprivrednih proizvođjača Srbije obratio se medijima ovim povodom:

"Agrarna komora poljoprivrednih proizvođača Srbije okuplja oko 5.000 poljoprivrednika i obrađuje oko 130.000 hektara. Mislim da naš glas zbog toga ima dovoljnu težinu i da ne možemo dozvoliti da pojedinci i male bučne grupe, uz dužno poštovanje prema svakom poljoprivredniku, na radikalan i nerazuman način izlaze sa zahtevima za koje sa stručne strane nema opravdanja. Zahtevi o količini goriva do 100 litara dnevno ne stoje, jer je to zapravo smanjenje postojećih pravila. Sada možemo da sipamo u kombajn i do 400 litara koliko staje u rezervoar, to je 4 puta više od ovoga što traze. Bojim se da je politika umešala prste", naveo je on.

Drugo, prema njegovim rečima, cena suncokreta i zarade jesu manje, zbog cele situacija na svetskom tržištu, ali nema govora o tome da su gubici ogromni i da se radi u velikom minusu.

"Svima je jasno da se cena formira na berzi, a ne u Ministarstvima i zato mora svima da bude jasno je da su razgovori jedini način da se naprave održiva, a ne marketinška rešenja. Blokade puteva i zadrtost prave poljoprivrednicima samo štetu", kazao je Manić.

(Telegraf Biznis/V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dasa

    10. avgust 2022 | 14:14

    Umesto da se unapredi Agrar on je potpuno degradiran sto je ogromna steta...u svakom smislu te reci! Apsolutna podrska za nase poljoprivrednike!!!

  • Cika Pera

    10. avgust 2022 | 15:09

    Drzava treba da pomogne svakom seljaku koji koristi svoju njivu da proda naftu bez poreza cista cena koja bi bila na pumpi. Kazem opet za ljude koji obradjuju svoju zemlju. To bi bila prava pomoc. A za ove muvare me neintetesuje pa odakle novac za takvu mehanizaciju i obradu tolikih polja.

  • Ja

    10. avgust 2022 | 17:04

    Ko nam vodi agrar nista nije cudno prevaranti na sve strane suncokret 58 din da bi kukuruz placali 25 din a kilogram koncentrata 80 din pa ko je ovde lud cena mesa skace ziva vaga pada Zemlja Srbija socijalni mir na racun seljaka

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>