• 15
 ≫ 

Poljoprivrednici i danas nastavili protest: Sutra sastanak s premijerkom

 ≫ 

Vlada je ispunila njihov zahtev da se ukine zabrana izvoza ulja

  • 15
Strajk poljoprivrednika ispred Vlade  Vojvodine Foto: Nikola Bilić

Protest poljoprivrednika u više mesta u Srbiji danas je ušao u šesti dan, a kako je izjavio predsednik Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije Radoslav Adamović protest će biti nastavljen do ispunjenja zahteva.

On je rekao da će proteste koji se održavaju u Novom Sadu, Subotici, Somboru i juznom Banatu nastaviti na razne načine.

On je dodao i da poljoprivrednici očekuju da im se obrate nadležni iz Ministarstva poljoprivrede kao i da nisu zadovoljni pozivom iz ovog Ministarstva da sutra u Vladi Srbije razgovaraju sa uljarama kako bi dobili veću cenu za suncokret.

Vlada je ispunila njihov zahtev da se ukine zabrana izvoza ulja i ponudila im cenu od 535 evra (plus PDV) po toni suncokreta.

Poljoprivrednici su prvobitno tražili da otkupna cena suncokreta bude 700 evra po toni, da se ukinu akcize na gorivo za poljoprivrednike na količinu do 100 litara po hektaru kao i da se ograniče trgovačke marže na suncokretovo ulje.

Sastanak ujutru

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić sastaće se u ponedeljak u 10 časova sa predstavnicima poljoprivrednika. Sastanku koji se održava u Vladi Srbije će, pored poljoprivrednika i predsednice Vlade, prisustvovati i proizvođači ulja, predstavnici trgovinskih lanaca, predstavnici Privredne komore Srbije, kao i predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva finansija.

Tema sastanka biće zahtevi poljoprivrednika koji prethodnih dana protestuju. Sutrašnji sastanak organizuje se kako bi se trenutna situacija sa poljoprivrednim proizvođačima i stanje na tržištu sagledali iz svih relevantnih uglova. Vlada Srbije očekuje da će rezultat ovog razgovora biti rešenje aktuelne situacije, koje će biti prihvatljivo kako za poljoprivrednike, tako i za državu i trgovinski sektor vodeći računa o interesima građana

Video: Počela žetva, ratari žele veće cene

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Xxl

    14. avgust 2022 | 17:05

    U traktorima koi koštaju 50i više miliona dinara za koje im je država dala pare,maltretiraju narod koji jedva sastavlja kraj sa krajem i jedvamože da kupi njihove proizvode.Sramota.Neka traže pare od onih koji su ih i izveli na ulicu.

  • Aco

    14. avgust 2022 | 16:41

    Pravi poljoprivrednici nemaju vremena da po ceo dan sede na ulici !!! A treba i videti koje traktore voze !!??

  • Mihailović

    14. avgust 2022 | 15:20

    Oni još neznaju da cenu formira tržište gde ovisi od ponude i potražnje...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>