• 1

Da li će vino poskupeti? Top 3 svetska proizvođača plaćaju ceh ekstremne suše, "ovo nikad nije bilo"

Zvaničnici u Francuskoj proglasili su ovogodišnju sušu najgorom ikada zabeleženom

  • 1
grožđe Foto: Pixabay

Lučio Salamini je bio svedok kako se vremenske prilike, koje utiču na vinograd njegove porodice u severnoj Italiji, dramatično menjaju u poslednjih 30 godina.

Ali, kaže da nikada ranije nije video nešto slično ovome što se dešava na leto 2022. Nakon vrelih dana, vrućina ne popušta ni noću, što pogađa Salaminijevu lozu. Maltene svakog meseca ove godine bilo je manje padavina od proseka, a obližnja reka Po – ključni izvor slatke vode za okolne farme i vinograde – beleži rekordno niske nivoe poslednjih nedelja.

O tome smo govorili i nedavno, u kontekstu Evrope, klimatskih promena, Rajne, Rone i ostalih reka.

- Vreme se menja, i to mnogo - kaže Salamini (47). Ove godine, njegova vinarija Luretta treba da počne berbu 16. avgusta, mesec dana ranije nego što je bilo uobičajeno pre jedne generacije, piše WSJ.

Vinova loza je obično u stanju da se prilagodi toploj i suvoj klimi, ali uslovi širom južne Evrope ovog leta su toliko ekstremni da se mnogi vinari brinu da će prinosi pasti i da bi kvalitet njihovog vina mogao biti ugrožen. Analitičari kažu da bi niži prinosi mogli da podstaknu neke proizvođače da podignu cene, mada će verovatno biti oprezni s tim, jer mnogi potrošači pažljivo troše usred rastuće inflacije.

Iako još ima vremena da se vinogradi poboljšaju u nekim regionima, oni koji obuhvataju Italiju, Francusku i Španiju – tri najveća svetska proizvođača vina – moraju da se prilagode klimi koja se brzo menja.

Nekoliko rekordnih toplotnih talasa i suša već su naštetili raznim evropskim usevama poslednjih meseci. Neki delovi Portugala, Španije i Italije su nekoliko puta tokom leta probijali 37 stepeni Celzijusa.

Zvaničnici u Francuskoj proglasili su ovogodišnju sušu najgorom ikada zabeleženom, i postavili ograničenja koja se odnose na korišćenje vode. Neki regioni u Španiji uradili su isto, pošto su nivoi rezervoara pali na istorijski minimum. Iako se prognoze i dalje mogu menjati, prema najboljem scenariju za proizvodnju vina u Španiji - ove godine sledi pad od 5% do 10% u odnosu na prošlogodišnji istorijski minimum, kaže Hose Saiz, analitičar tržišta vina u Minteku.

- Ako se suša nastavi, delovi Španije bi mogli da dožive smanjenje od 25 odsto - rekao je on.

Francuski zvaničnici rekli su ranije ovog meseca da, iako očekuju da će se proizvodnja vina ove godine vratiti na lanjski nivo, koji je takođe bio istorijski nizak zbog mraza, suša preti da ograniči oporavak. Vlasnici vinograda u centralnoj i severnoj Italiji kažu da im loze pate, ali da ne mogu da budu sigurni da li će biti dobra ili loša godina dok berba ne počne sredinom avgusta. Nastaviće se do septembra.

Video: Zašto kilogram boranije košta čak i do 300 dinara?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>