• 15
 ≫ 

Postignut dogovor o ceni mleka

 ≫ 

Poljoprivrednici su danas seli za pregovarački sto sa predsednicom Vlade Anom Brnabić

  • 15
Poljoprivrednici, Vlada Srbije, sastanak Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Na sastanku u Vladi Srbije postignut dogovor sa poljoprivrednicima o ceni mleka.

Na sastanku u Vladi poljoprivrednici su dogovoriil da cena mleka za sve kvartale bude 15 dinara po litru, rekli su predstavnici poljoprivrednika novinarima ispred Vlade Srbije.

Poljoprivrednici su poručili da je kada je reč o ceni suncokreta ostalo da se utvrde određene finese, a da će o ostalim zahtevima biti reči na narednim sastancima sa predstavnicima Vlade.

Oni su najavili da će traktori ostati na ulicama do daljnjeg.

Nedimović: Vlada čini sve da postigne dogovor

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović objasnio je detalje razgovora sa poljoprivrednicima i naglasio da će se pregovori nastaviti kada god druga strana to poželi.

- Sastanak je trajao devet sati i nakratko je prekinut i biće nastavljen. Mi ćemo biti tu celu noć ukoliko je potrebno i sutra i koliko god. Razgovori su bili teški, budžet nije ćup iz kojeg ne može da se vadi novac. Došli smo do jedne cene koja bi poljoprivrednom proizvođaču donela 11 dinara više nego u Bugarskoj, Hrvatskoj i okolnim zemljama. Nadam se da će imati sluha, Vlada čini sve da postigne dogovor, a da li će neko iskoristiti pravo da protestuje ili ne, mi tu ništa ne možemo. Kada god žele, mi smo spremni na nastavak razgovora - rekao je Nedimović.

Prema njegovim rečima Vlada ne može da garantuje cenu suncokreta, ali da svi akteri na sceni ulažu maksimalne napore kako bi se došlo do konstruktivnog rešenja, odnosno cene od oko 70 dinara.

Objasnio je da to znači da se pregovara o oko 600 evra po toni, plus-minus dva do tri evra i dodao da će taj iznos dobiti poljoprivredni proizvođači.

Nedimović je ocenio da je ta cena za oko 12 odsto veća nego što dobijaju poljoprivrednici u Mađarskoj, Rumuniji, Hrvatskoj i Bugarskoj.

"Nama je cilj da zaštitimo male i srednje poljoprivredne proizvođače i da pokušamo da ovu godinu, u kojoj nas je svašta snašlo, od Ukrajne, preko suše, do posledica korone, pokušamo da preživimo svi zajedno na opšte zadovoljstvo i dobrobit", poručio je.

Naveo je da su današnjem sastanku osim predstavnika Vlade prisustvovali i predstavnici uljara i trgovinskih lanaca, poljoprivrednici i predstavnici Privredne komore Srbije i izrazio nadu da će poljoprivredni proizvođači koji su protestvovali u nekoliko mesta u Srbiji uvideti da Vlada ulaže nadljudske napore da se reše njihovi problemi.

Nedimović je kazao da je postignuto saglasje i o ceni goriva u smislu podrške po litru, odnosno za koju količinu litara i koju količinu hektara.

"Postigli smo visok stepen saglasja i za gorivo i za premiju za mleko i ostalo nam je još to oko suncokreta. Ja molim poljoprivredne proizvođače da razumeju da postoji krajnja granica izdržljivosti", rekao je ministar.

Na pitanje kada će se opet sastati sa poljoprivrednicima, Nedimović je rekao da je on spreman da se pregovori nastave i večeras, tokom noći.

"Čekamo samo da dobijemo obaveštenje, oni su rekli da vrlo brzo mogu da dobiju obaveštenje od kolega, videćemo tokom noći, sutra, mi smo tu", poručio je Nedimović.

Podsetimo, poljoprivrednici su danas seli za pregovarački sto sa predsednicom Vlade Anom Brnabić, a premijerka je poručila da se iz zgrade vlade neće izaći dok se ne postigne neki dogovor.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mils

    15. avgust 2022 | 19:38

    Nije to cena mleka nego premija za mleko.

  • Ana

    15. avgust 2022 | 19:45

    Znaci seljaci prodaju po 15 dinara l a u prodavnici vodu koja je ostala od mleka placamo 100 dinara 1L...Kakva racunica.Kakva zarada...

  • Dend

    15. avgust 2022 | 19:44

    . . . molim Vladu Srbije, s kojom nenam ugovor, da mi poveća cenu "glista" jer ribolovci neće da plaćaju veću cenu u protivno "blokiraću" sve bare da ne mogu ribolovci da sami vade gliste ? Alo bre Srbijo, hoću po Ustavu Srbije da se slobodno krećem ?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>