• 0
 ≫ 

Izlazi iz Pančeva ka Beogradu ponovo pod blokadom: Vlada otvorena za dalje pregovore

 ≫ 

Pančevački poljoprivrednici su u zahtevima koje su poslali vladi danas prepodne mejlom zatražili da cena suncokreta ovogodišnjeg roda bude 75

  • 0
Strajk poljoprivrednika ispred Vlade  Vojvodine

Foto: Nikola Bilić

Poljoprivrednici koji protestuju u Pančevu od podne su počeli ponovo da blokiraju saobraćaj na raskrsnici obilaznice koja vodi ka Beogradu, tako da se sada na svakih sat vremena vozila propuštaju po 20 minuta kroz blokadu, izjavio je za Tanjug Ivan Adamov, jedan od učesnika protesta.

"Počeli smo ponovo s blokadama, jer smo od 10 do 12 sati čekali odgovor iz vlade na zahteve koje smo danas poslali, ali nam se niko nije obratio, pa čak i ne odgovaraju na pozive", rekao je Adamov.

Dodao je da će ukoliko tako ostane večeras saobraćaj na prilazima Pančevu iz pravca Beograda biti potpuno obustavljen.

Pančevački poljoprivrednici su u zahtevima koje su poslali vladi danas prepodne mejlom zatražili da cena suncokreta ovogodišnjeg roda bude 75,60 dinara po kilogramu, od čega bi proizvojači dobili 73 dinara sa PDV-om, trgovci bi dobili preostala 2,6 dinara, a transportne troškove bi snosile uljare.

Traži se da svi ovi iznosi budu isplaćeni najkasnije do 15. oktobra ove godine.

Poljoprivrednici su tražili i da na postojeću cenu dizel goriva od 179 dinara koju sada plaćaju dobiju popust od još 20 dinara i to na 50 litara po hektaru za površinu zemlje do 20 hektara.

Zahtev je i da se premija za mleko za drugi kvartal ove godine isplati u visini od 15 dinara po litru, a za treće i četvrto tromesečje dinar po litru, kao i da se proglasi jednogodišnji moratorijum na poljoprivredne kredite, s tim da država snosi eventualne dodatne troškove koje bi moratorijum proizveo.

Predstavnik Inicijative za spas poljoprivrednika Radoslav Adamović izjavio je Tanjugu da traktori i dalje blokiraju deo Bulevara Mihajla Pupina u Novom Sadu, ali da postoje nagoveštaju da bi u toku dana mogao da dođe neko iz Vlade kako bi pokušali da postignu sporazum od kojeg ih, kako je rekao, dele samo "neke sitnice".

"Spremni za pregovore"

Pregovori Vlade Srbije sa poljorivrednicima traju, a predstavnici vlade su i danas tu za finalizaciju dogovora, rečeno je u vladi.

Prema informacijama Tanjuga, u vladi ponavljaju da je čitav tim na čelu sa premijerkom Anom Brnabić i danas u Vladi, te da su njihova vrata širom otvorena za poljoprivrednike i da očekuju nastavak pregovora.

Rečeno je da je u dosadašnjim razgovorima postignut izuzetno visok stepen saglasja dve strane i da se nadaju da će pregovore uspešno privesti kraju i na zadovoljstvo svih.

Kako je potvrđeno za Telegraf Biznis, Udruženje Inicijativa za opstanak poljoprivrednika jutros odbilo predlog vlade, koji im je poslat u toku noći, a prema kome bi cena suncokreta bila 70 dinara po kilogramu.

Rečeno je da je predlog uključivao podsticaj od 20 dinara po litru goriva za 80 litara po hektaru, kao i premiju za mleko za naredni kvartal od 15 dinara po litru.

 

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>