• 0
 ≫ 

Upitna proizvodnja vina i ulja: Španija plaća preveliki ceh, suša izaziva požare širom zemlje

 ≫ 

Ekipa novinske agencije "Anadolu Agency" zabeležila je nizak nivo vode u rezervoaru Pantano San Huan, a španski rezervoari su već ispod 40 procenata, što je dosta manje od proseka u poslednjih deset godina

  • 0
Španija požari

Foto: Tanjug/AP

Koliko je situacija s klimatskim promenama i sušom u Evropi - alarmantna, dovoljno govori i podatak vezan za sve učestalije požare u Španiji, ali i Francuskoj.

Nedavno smo pisali o tome da evropske reke praktično isparavaju zbog velikih vrućina i promena klime, ali i o tome da poljoprivrednici - vodeći izvoznici i proizvođači vina i maslinovog ulja - ovog leta muče muku s prinosima.

Mediji ovih dana izveštavaju da je prelepu mediteransku zemlju zahvatila "ekstremna suša", te da je u jeku letnje sezone - hidrološka situacija u Španiji zabrinjavajuća.

Dodaje se da su rezerve vode u padu, u odnosu na nedelju dana ranije, i to za 39,2 posto.

Nedovoljne količine padavina su prouzrokovale sušu u mnogim područjima širom Evrope, uključujući i Španiju, javlja novinska agencija Anadolu Agency (AA). Taman što se požar smiri u jednom delu Španije, bukne u drugom delu, i tako nedeljama unazad, a juče, 17. avgusta, više od 20 osoba je moralo da iskoči iz voza, kojeg je zahvatio šumski požar u blizini Kasteljona na severoistoku zemlje.

Ekipa AA je zabeležila nizak nivo vode u rezervoaru Pantano San Huan, a španski rezervoari su već ispod 40 procenata, što je dosta manje od proseka u poslednjih deset godina.

I Srbiju je drugu godinu zaredom pogodila suša, koja "gura" cene naviše. Prema projekcijama Narodne banke Srbije, inflacija će u našoj zemlji, u septembru, dostići vrhunac od 14 odsto.

- Umesto prosečne sezone, najverovatnije ćemo se drugu godinu zaredom suočiti sa sušom koja će uticati na rod soje, kukuruza, povrća - navela je guverner NBS, Jorgovanka Tabaković.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>