• 10
 ≫ 

Duvan slabo rodio, a ni kvalitet nije najbolji: Da li uz proizvođače i pušači treba da brinu?

 ≫ 

Proizvođači procenjuju da će rod biti manji u proseku za 40 odsto od očekivanog

  • 10
Duvan, uzgoj, Mačva Bogatić

Foto: Dragan Grujić - Mačva Press

Kao prošle i ove godine duvan u Mačvi je pre berača obrala suša, pa proizvođači procenjuju da će rod biti manji u proseku za 40 odsto od očekivanog.

- Imali smo svega dve-tri kiše i dugačak period suše i visokih temepratura za vreme vegetacije pa su biljke na mnogim njivama nedovoljno izrasle, listovi su tanki, mali, nemaju težinu. Čak i sa njiva koje su neprestano navodnjavane dobija se list slabijeg kvaliteta, koji kada se osuši nema lepu boju - kažu proizvođači iz okoline Bogatića.

Umesto 1,8 do 2 tone oni procenjuju da će u proseku sa hektara dobiti oko 1 tone sušenog lista duvana. Iako su povećane otkupne cene, sa dosta bojazni uzimaju olovku jer je najveća nepoznanica u koju klasu će otkupljivači da svrstaju duvan prilikom prijema. Naime, suvi list se plaća prema kvalitetu pošto se razvrstava u pet klasa. Proizvođači ističu da su i u najboljim godinama otkupljivači najmanje količine suvog duvana priznavali u prvoj, a najviše u trećoj klasi, zbog čega je ove, kako navode ekstremno nepovoljne godine, konačan obračun još neizvesniji.

- Proizvodnja se ugovara i mi smi kooperanti sa fabrikama kojima dugujemo za repromaterijal, a svi ostali troškovi su dosta veći nego prošle godine. Ja sam, na primer, samo za navodnjavanje potrošio 2,5 tone goriva, a duplo više nego prošle godine koštaju me drva i pelet koje koristim za sušenje - kaže proizvođač iz Uzveća.

Sa približno dve trećine prihoda, prema računici ovog proizvođača podmiruju se direktni troškovi, a kada se obračunaju i isplate troškovi radne snage ostane mala zarada zbog koje je poslednjih godina proizvodnja duvana na granici rentabilnosti.

- Zbog umanjenog roda i slabog kvaliteta dosta proizvođača će biti u minusu pa bi ova ekstremno nepovoljna godina mnogima mogla da bude poslednja i odluče da prestanu da proizvode duvan - pesimisti su mačvanske duvandžije.

Berba duvana na poljima još traje i bez obzira što će se završiti ranije nego uobičajeno, još se ne može prognozirati da li pušači treba da budu zabrinuti zbog slabog roda duvana i da li će i koliko skuplje plaćati uživanje u duvanskom dimu.

Video: Pripadnici MUP-a u Beogradu, u akciji suzbijanja nelegalne trgovine duvanom i naftom

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Peki

    19. avgust 2022 | 15:47

    U ratu ,koji je neminovan očigledno,vojska dobija besplatno duvan

  • duvandžija

    19. avgust 2022 | 17:09

    nema problema,duvanimo ga mi i bez duvana .....i to dugi niz godina.....

  • Cigarilos

    19. avgust 2022 | 17:28

    Divane oni sve vrste otrova,tako da nema problema

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>