• 4
 ≫ 

Dobra vest za poljoprivrednike: Donete dve uredbe u vezi sa suncokretom

 ≫ 

Članovi vlade doneli su Uredbu o ograničenju visine razlike u otkupnoj ceni suncokret

  • 4
SUMADIJA AVGUST PRIRODA

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Uredbu o utvrđivanju programa finansijske podrške poljoprivrednim proizvođačima suncokreta roda 2022. godine, kako bi se očuvala stabilnost dohotka proizvođača ove uljarice.

Uredba je doneta s obzirom na to da je bilo neophodno održati prehrambenu sigurnost stanovništva i ublažiti posledice trenutne situacije uzrokovane rastom cena inputa i sušom koja pogađa poljoprivrednu proizvodnju, saopšteno je iz Vlade.

Takva situacija istovremeno je otežala položaj proizvođača koji očekuju prihod od svoje proizvodnje da bi mogli da ulažu u jesenju setvu pšenice, ostalih žita i uljane repice, koja je od izuzetnog značaja za prehrambenu sigurnost stanovništva.

Članovi vlade doneli su Uredbu o ograničenju visine razlike u otkupnoj ceni suncokreta, sa ciljem da se zaštiti tržište i spreče deformacije u formiranju cene suncokreta, koja preovlađujuće učestvuje u formiranju cene jestivog suncokretovog ulja, a koje je izuzetno važno za snabdevanje potrašača, naročito siromašnijih socijalnih kategorija.

U strukturi dnevne potrošnje prehrambenih proizvoda, veliki deo troškova odnosi se se upravo na jestivo suncokretovo ulje i s obzirom na to da su cene sirovina i proizvođačkih inputa i dalje na visokom nivou, a situacija na berzama u zemlji i okruženju i dalje nedovoljno predvidiva, bilo je neophodno doneti ovu meru, navodi se u saopštenju sa sednice Vlade.

Video: Šta ima najveću gustinu - ulje, voda ili deterdžent?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

  • ЈАја

    25. avgust 2022 | 18:12

    Укинути субвенције , премије , потстицаје ! Дозволити слободан извоз и увоз свега ! Какви ,, јадни " пољопривредници ! Ти којима је помоћ потребна - неће је ни добити никад ! Пс. Нисам ни ,,дођош " ни тајкун , већ обичан мали Србин из Војвођанског села . Добро сам упознат са проблемом ! Што сад држава не помогне обичном народу субвенцијама за огрев ?

  • Opet ja

    25. avgust 2022 | 20:12

    Koji dogovor za suncokret platiće seljaku manje nego prošla godine

  • Vuk

    25. avgust 2022 | 16:46

    Hajde kriticari svega,da vidimo komentare!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>