• 2
 ≫ 

Ukrajina izvezla milion tona žitarica preko Crnog mora

 ≫ 

Od 1. avgusta isplovila su 44 broda sa ukrajinskim žitaricama u 15 zemalja

  • 2
ukrajina žito Foto: shutterstock.com

Ukrajina je izvezla milion tona poljoprivrednih proizvoda preko Crnog mora u okviru sporazuma postignutog sa Turskom i Ujedinjenim nacijama krajem jula, izjavio je sinoć predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

U redovnom noćnom obraćanju Zelenski je rekao da su od 1. avgusta isplovila 44 broda sa ukrajinskim žitaricama u 15 zemalja, piše Rojters, prenosi Tanjug.

Primljeni su zahtevi za još 70 brodova, dodao je Zelenski, uz napomenu da je cilj Kijeva da izvede tri miliona tona poljoprivrednih proizvoda za mesec dana.

Ruta duga 600 kilometara

Inače, Informacioni centar Ujedinjenih nacija saopštio je danas da je uspostavljena nova ruta za brodove koji prevoze ukrajinske žitarice.

- Ruta, duga 600 kilometara, povezuje ukrajinske luke Odesa, Černomorsk i Južni s inspekcijskim područjima u turskim teritorijalnim vodama - saopšteno je iz centra u Turskoj, prenosi Anadolija.

Pomorski humanitarni koridor, koji čini deo ove rute i proteže se do najjužnije tačke ukrajinskih pomorskih granica, prilagođen je nakon tri nedelja korišćenja da bi se skratila putanja i olakšalo planiranje za brodsku industriju.

S obzirom na to da trgovački brodovi koji učestvuju u inicijativi prolaze preko pomorskog humanitarnog koridora, ni jednom vojnom brodu, avionu ili bespilotnoj letelici neće biti dozvoljeno približavanje na 10 nautčkih milja, a provokacije ili pretnje treba odmah prijaviti Zajedničkom koordinacionom centru u Istanbulu.

Uz posredovanje Turske i UN, Ukrajina i Rusija 22. jula u Istanbulu potpisale su sporazum o obnovi ukrajinskih isporuka žitarica iz tri crnomorske luke.

Prema dogovoru, uspostavljen je koordinacioni centar za sprovođenje zajedničkih inspekcija na ulazima i izlazima iz luka, osiguravajući sigurnost ruta.

Prvi brod isplovio je 1. augusta.

Centar u Istanbulu zvanično je počeo sa radom 27. jula, a sastoji se od predstavnika Rusije, Turske, Ukrajine, kao i UN.

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Рус

    27. avgust 2022 | 07:14

    A šta ćeš kada to potrošiš, kada dodješ na 1 kg žita? Crnjane

  • Nes

    27. avgust 2022 | 12:14

    Izvezla je i nekoliko miliona Ukrajinaca, to su uspesi Zelenskog, a da ne pričam koliko ih svaki da gine zaslugom SAD i Zelenskog.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>