• 5

Ugroženi maslinjaci u Španiji zbog ekstremnih suša: Prinos opao za trećinu, preti nam rast cena ulja

U nedavnom izveštaju Globalne opservatorije za susu piše da je Evropu ove godine pogodiola najveća suša u poslednjih pet vekova

  • 5
Masline, maslinjak

Foto: Pixabay

Španija je najveći svetski proizvođač maslinovog ulja, međutim, nedavne suše koje su pogodile ovu zemlju zadale su veliki problem poljoprivrednicima.

Fransisko Elvira probija se kroz spaljeni maslinjak dok gleda u zakržljale polodove na skoro golim stablima.

- Pogledajte ih. Trebalo bi da su sada puni maslina, uskoro će berba. Ali grane su prazne. Od ovih useva se pravi ulje koje sledeće godine treba da se nađe na rafovima u supermarketima - kaže Fransisko.

Španija je najveći svetski proizvođač maslinovog ulja, a za to su najzaslužnije plodne ravnice pune maslina, koje se prostiru širom Španije na jugu.

Međutim, sve to uništeno je sušama, najtežim ikada zabeleženim u istoriji ove države. Ovogodišnji prinos se već smanjio za trećinu, a još nema najava da će uskoro pasti kiša.

U jednoj fabrici u Haenu, nalazi se velika fabrika koja izbvozi maslinovo ulje u više zemalja, uključujući i Veliku Britaniju. S obzirom na to da je globalna proizvodnja opala, cene su počele da rastu, a ovaj trend će još više uticati na globalnu krizu hrane.

- Kupci već plaćaju proizvode za trećinu skuplje nego prethodne, ali će ova suša drastično povećati cene - kaže šef zadruge Huan Gadeo.

On smatra da je ovaj vitalni sektor u Španiji ozbiljno ugrožen.

- Možda ćemo morati da otpustimo neke radnike. Vlada velika neizvesnost i depresija. Ukoliko i sledeća godina bude ovakva, to će biti prava katastrofa - kaže on za BBC.

Slična situacija je i sa poljoprivredom, a nedavna istraživanja pokazuju da su delovi Iberijskog poluostrva pretrpeli najveće suše u poslednjih 1.200 godina.

Španski poljoprivrednici sada sade više suncokreta u odnosu na prošlu godinu, pokušavajući da nadomeste nedpostatak koji je nastao zbog sukoba u Ukrajini, budući da je ta zemlja bila najveći svetski prizvođač suncokretovog ulja pre rata u toj zemlji.

Međutim, cvetu koji obožava sunce potrebna je i kiša, ali nje nema, pa smežurani usevi ne proizvode ni seme ni ulje.

Najveća suša u poslednjih 500 godina

U nedavnom izveštaju Globalne opservatorije za sušu piše da je Evropu ove godine pogodiola najveća suša u poslednjih pet vekova.

Nekoliko država širom kontinenta bori se sa šumskim požarima i toplotnim talasima, a među najugroženijima svakako je i Španija.

Više od 27.000 hektara izgorelo je ove godine, a ekstremne vrućine i nedostatak padavina doveli su do dramatičnog pada nivoa prirodnih rezervi u Španiji.

Video: Katastrofa u Španiji: Pogledajte posledice najveće suše u poslednjih hiljadu godina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hogar

    29. avgust 2022 | 19:26

    ODJEDNOM SVE FALI I NICEGA NEMA DOVOLJNO KO KOGA OVDE PRYVI LUDIM....NAROD CELOG SVETA A POGOTOVO ZAPADA TREBA DA SE POBUNI I SBACI OVE FASISTE SA VLASTI....NECE NITI DOBRO..ZAPAD PRAVI LAZNU KRIZU

  • 🤣🤣🤣🤣🤣

    29. avgust 2022 | 20:00

    Ala volim kad godina izda,sve poskupi samo pojeftini .izda

  • mr

    29. avgust 2022 | 21:12

    Bas su me nasikirali bez maslinovog ulja ne mogu da živim .

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>