• 11

"Platio sam 150 evra i mirno spavam": Milan je osigurao svoj voćnjak, ne mora da gleda u nebo

Već dve godine gradonosni oblaci obilaze Mačvu, ali se Radovanović ne kaje što je nastavio da osigurava voćnjak iako je polisa osiguranja svake godine poskupljivala

  • 11
Šljiva, šljivik, pečenje rakije, rakija šljivovica, Milan Radovanović Foto: D.G.

Od kada je posle oluje sa gradom, pre četiri godine, u njegovom voćnjaku površine 20 ari ostala pustoš, Milan Radovanović (72) iz Bogatića je odlučio da više ne rizikuje.

Od naredne godine svakog proleća je kupovao polisu osiguranja, pa se brzo uverio koliko je osiguranje dobra investicija.

- Prve godine kada sam osigurao šljivik opet je naleteo grad. Međutim, imao sam ugovor o osiguranju koje sam platio 8.000 i osiguravajuća kuća mi je isplatila 60.000 dinara za naknadu štete. Od tih para sam kupio šljive u Pocerini, pa je i vesela mašina bila uposlena i dobio sam dosta dobre šljivovice - navodi Radovanović.

Već dve godine gradonosni oblaci obilaze Mačvu, ali se Radovanović ne kaje što je nastavio da osigurava voćnjak iako je polisa osiguranja svake godine poskupljivala. Prošle godine koštala je 11.500, a ove 18.000 dinara.

- Nijedan poljoprivrednik ne bi trebalo da "gleda u nebo", već ako je uložio u neku proizvodnju, treba da doda još malo i bude siguran ukoliko bude grada. Bolje je što ove godine nije bilo grada. Ja sam platio osiguranje 150 evra i mirno spavao - dodaje Radovanović.

Niko nije znao da će leto da prođe bez grada, ali je sa plaćenim osiguranjem imao sigurnost da će eventualna šteta biti manja, jer bi osiguravajuća kuća u velikoj meri "pokrila" ono što je uložio.

Ove godine je za voćnjak trebalo više novca nego uobičajeno, pošto je osim redovnih tretiranja zaštitnim sredstvima od bolesti i insekata, zbog velike suše, stabla šljiva morao češće i obilnije da

navodnjava.

- Na kraju je sve ispalo najbolje. Grad nije padao, šljive su bogato rodile i odličnog su kvaliteta, i osim manje količine za slatka i džemove sve će završiti u kazanu. Od šljivovice koju ispečem tokom godine će da kaplje poneki dinar kao dodatak na penziju, isplatiće se i osiguranje, a naredne godine ponovo ću sve da osiguram - kaže Radovanović.

Vitalni penzioner je šljivik zasadio pre nekoliko godina i uredio ga kao najlepši park u kojem provodi penzionerske dane sa prijateljima i porodicom, i "održava kondiciju" negujući oko 120 stabala šljiva.

Video: Poludeli za Ivan-čajem: Od proizvodnje za svoju dušu do izvoza Amerikancima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goxy

    30. avgust 2022 | 21:24

    Jedno je osigurati a drugo dobiti pare posle stete.

  • Vocar

    30. avgust 2022 | 21:11

    Nadam se da ce ovogodisnji ceo rod Sljive po ceni od 18 din za kilogram zaleci za osiguranje.

  • Gejak iz Mačve

    30. avgust 2022 | 21:02

    Isplata nakon 4 do 6 godina.. Taman kad nove niknu

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>