• 3
 ≫ 

Vučić, Rama i Kovačevski na sajmu "Vinska vizija Otvorenog Balkana"

 ≫ 

Na stolovima su i flaše vina, pa sagovornici na licu mesta mogu da se uvere u kvalitet proizvoda potencijalnih partnera

  • 3
Sajam Vinska vizija Otvorenog Balkana Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Danas oko 14 časova zvanično je otvoren Sajam vina, koji traje do 4. septembra, a održava se u Hali 1 Beogradskog sajma.

Najpoznatije vinarije na svetu poslale su svoje predstavnike na sajam vina "Vinska vizija Otvorenog Balkana", koji se otvara u okviru regionalne incijative Otvoreni Balkan.

Svoje predstavnike na sajmu imaju najpoznatije vinarije. Među njima su Masciarelli, Haut Brion, Patal de Rose, C hateau d'' Esclans, Saint Mic hael Eppan, Adega de Pegoes, Tenuta Santome, La Monde, Lodovico Antinori, Ščurek, Marjan Simčić, Kozlović, Movia, Burja, Gašper, Freixenet, C hateau Lagaliniere, devil''s Rock, Domaine du C heval Blanc, Cantina ertani, Santa Margherita i druge.

- Veliki je uspeh što smo doveli neke od najznačajnijih kupaca iz ovog sektora, poput austrijskog Wein & Co koji je broj jedan trgovac vinima u Austriji i koji se bavi prodajom najkvalitetnijih evropskih vina, ili američki Opici Wines and Spirits, osnovan davne 1913. To je porodična kompanija koja se već četvrtu generaciju bavi uvozom premium vina, a njihov dolazak na sajam Wine Vision, govori o njihovom interesovanju za vina iz našeg regiona - rekao je predsednik PKS, Marko Čadež.

Među kupcima je Novel Wines, kao predstavnik jedne od najjačih kompanija koja se bavi uvozom i distribucijom vina u Veliku Britaniju. Novel Wines uvozi vina iz 37 zemalja, a zainteresovani su da prošire asortiman svoje ponude i pronađu nove dobavljače upravo tokom Sajma vina u Beogradu.

Prvi međunarodni sajam vina "Vinska vizija Otvorenog Balkana", pod pokroviteljstvom vlade Srbije, Severne Makedonije i Albanije u okviru inicijative Otvoreni Balkan, otvara se danas u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Albanije i Severne Makedonije - Edija Rame i Dimitra Kovačevskog.

Predstaviće se ukupno 22 zemlje, a prvi put biće promovisana vina iz Južne Afrike, Australije, Kalifornije, Čilea i Argentine. Svoja vina će prezentovati čak 357 izlagača.

- Danas je za nas veliki, poseban dan. Čini mi se da nema čoveka na Sajmu koji nije nasmejan, ovo smo napravili zajedno. Malo gde u Evropi je to tako uređeno kao ovom prilikom u Beogradu. Ne samo da možemo da budemo deo sveta, već u mnogo čemu možemo da se takmičimo i da budemo bolji - rekao je predsednik Srbije na samom početku otvaranja Sajma.

Naglasio je, ipak, da je ovaj septembar težak za vinare iz svih okolnih zemalja.

- I danas možete da vidite koliko je Otvoreni Balkan važna inicijativa - rekao je Vučić i dodao da "gde je vino, tu je i ljubav".

Sajam Vinska vizija Otvorenog Balkana Aleksandar Vučić / Foto: Printskrin: Tanjug

Predsednik je dalje istakao da je posebno zahvalan Dritanu Abazoviću što je danas na Sajmu.

- Vino zbližava ljude. Ovaj Sajam je jedan od važnih koraka u dodatnoj konkretizaciji strategije Otvorenog Balkana - istakao je Aleksandar Vučić, napomenuvši da je na stotine ljudi uložilo mnogo truda da se ova manifestacija danas realizuje i da izgleda ovako, kako kaže, prelepo.

- Odlučio sam da ne koristim govor koji mi je pripremio tim, zbog nekih spornih činjenica oko nastanka vina, ali znam da smo protraćili mnogo vremena takmičeći se oko toga ko je prvi napravio nešto... Ali, suština je da niko od nas neće otići odavde, sve zemlje su tu da ostanu. Naš izbor je vrlo jednostavan: ili da ostanemo na ovom prostoru, a da svi budemo zajedno, u istom evropskom susedstvu, pokušavajući da ga učinimo veselijim, mirnijim, ili da "podmećemo noge" jedni drugima kao što smo radili vekovima - kazao je danas u Beogradu Edi Rama.

Istakao je i da je ovaj Sajam na visokom evropskom nivou.

Sajam Vinska vizija Otvorenog Balkana Edi Rama / Foto: Printskrin: Tanjug

- Ovde imamo dosta vinara iz Albanije, a u Albaniji svake godine površina na kojoj se pravi vino raste za 10 odsto. Obim trgovinske razmene između naših zemalja je otišao na stotinu miliona evra, a i dalje postoji ogroman potencijal. Govorim samo o poljoprivrednim proizvodima - rekao je Rama, dodajući da se uvećao i albanski izvoz u Srbiju za 30%.

- Otvoreni Balkan je projekat mira - zaključio je albanski premijer, i dodao:

"Ovi pokazatelji su dovoljni da nastavimo za ovom inicijativom, ne radi se o nama već o ljudima, OB pripada ljudima, svima koji proizvode, uvoze, izvoze, pružaju usluge i koji se bave razvojem turizma, ali i turistima".

Posetiocima i izlagačima se obratio i Kovačevski, rekavši da je srećan što je danas u Beogradu, te da je glavni cilj Otvorenog Balkana stimulisanje ekonomskog rasta, te da nema veze s politikom.

- Danas povezujemo privrede, otvaramo tržišta. Ovaj Sajam je prilika da se postavi nova dinamika u regionalnim ekonomskim odnosima. Imamo 42 vinarije iz S. Makedonije, tri destilerije, više od 10 proizvođača hrane. Ovoliko broj izlagača možemo okupiti samo ako radimo zajedno - kazao je.

Severna Makedonija je u regionu drugi najveći izvoznik vina, a 29. na svetskom nivou. Prosečna godišnja potrošnja vina u toj zemlji je oko 100 miliona litara.

Sajam Vinska vizija Otvorenog Balkana Dimitar Kovačevski / Foto: Printskrin: Tanjug

Sklapanje novih poslova

Privrednici zemalja Otvorenog Balkana započeli su danas na Sajmu sastanke sa potencijalnim poslovnim partnerima iz gotovo celog sveta. Sastanci u formatu "B2B" održavaju se u hali 3, gde vinarije iz regiona predstavljaju svoju ponudu.

Potpisan je i prvi predugovor između kineske kompanije Ningbo i vinarija Mrđanin i Ðurđić o izvozu 110.000 boca srpskih vina u Kinu, u vrednosti od 800.000 evra koji je juče najavila ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Na stolovima su i flaše vina, pa sagovornici na licu mesta mogu da se uvere u kvalitet proizvoda potencijalnih partnera.

Na sajmu vina "Vinska vizija Otvorenog Balkana" u Beogradu danas je potpisan predugovor između kineske kompanije Ningbo i vinarija Mrđanin i Ðurđić o izvozu 110.000 boca srpskih vina u Kinu, u vrednosti od 800.000 evra.

Dokument je potpisan u prisustvu ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića i ambasadorke Kine Čen Bo.

Kompanija "Ningbo Xiangmiao tecnology Co.ltd" ima prodavnice u 50 gradova širom Kine za prodaju poznatih i kvalitetnih proizvoda iz Srbije, kao i iz drugih država regiona.

Ta kineska kompanija pokrenula je i platforme za e-trgovinu Srpska prodavnica što je dovelo do značajnog povećanja prodaje srpskih proizvoda u Kini.

Planiraju i da početkom novembra u Srbiji promovišu potpuno novu platformu koja će objediniti prodaju srpske vinske industrije na kineskom tržištu.

Poseban segment manifestacije biće posvećen najpoznatijim gastronomskim specijalitetima iz ovog dela Evrope, a ideja je da se na sajmu Srbija, Severna Makedonija i Albanija, pored vina, posebno predstave i svojom tradicionalnom hranom.

Sajam vina je danas za posetioce otvoren od 16h do 20h, a pojedinačna ulaznica za ovu manifestaciju košta 500 dinara, dok je grupna karta 400 dinara. Sutra i prekosutra, kapije Sajma će biti otvorene od 12 do 20 sati, dok će u nedelju, poslednjeg dana sajma, radno vreme biti od 12 do 19 sati.

Grupna karta za Sajam vina važi za minimum 20 osoba.

Video: Čadež: Preko novosadske luke roba iz Srbije i regiona u svet

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>